12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На Землі набагато більше розумних тварин, ніж вважалося раніше: де вони ховалися від людей
На Землі набагато більше розумних тварин, ніж вважалося раніше: де вони ховалися від людей

На Землі набагато більше розумних тварин, ніж вважалося раніше: де вони ховалися від людей

Низка експертів заявили, що свідомість у тваринному світі, зокрема й серед комах, набагато поширеніша, ніж ми могли б подумати.

Відомо, що люди й людиноподібні мавпи — не єдині розумні тварини на планеті. Низка досліджень уже засвідчила, що восьминоги, слони, собаки, миші та ворони поводяться як розумні істоти. Але тепер учені вважають, що свідомість справді набагато поширеніша у тваринному світі, ніж будь-коли могли б припустити, пише IFLScience.

Експерти з пізнання тварин вважають, що свідомість у тваринному світі набагато ширша. У своїй заяві команда стверджує, що це стосується всіх видів тварин, зокрема риб і комах — у кожній із цих груп є розумні істоти. Автори дослідження також стверджують, що людям варто було б змінити наше ставлення до таких тварин у майбутньому.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Більш ранні дослідження вже дають деяке уявлення про те, що в інших тварин може бути складне внутрішнє життя. Наприклад, у восьминогів: вони неймовірно розумні, здатні розв'язувати складні завдання, а також припускають, що восьминоги здатні відчувати фізичний та емоційний біль. Одне з досліджень також припускає, що восьминогам сняться кошмари. Усі ці факти разом узяті можна розглядати як доказ того, що у них є свідомість.

Інші дослідження показали, що ворони, собаки, миші та слони також поводяться таким чином, що дає змогу припустити: вони є розумними істотами. У нещодавньому дослідженні вчені виявили кладовище дитинчат слонів, яке свідчить про те, що їх, імовірно, поховали їхні родичі.

Не менш цікавими здаються і дослідження плазунів, зокрема мух і бджіл, які також потенційно можуть мати свідомість. У результаті 40 дослідників підписали Нью-йоркську декларацію про свідомість тварин — документ про ступінь розумності тварин, який був представлений на конференції в Нью-Йоркському університеті.

Автори декларації визнають, що залишається велика невизначеність у цьому питанні, але при цьому наполягають, що існує "сильна наукова підтримка приписування свідомого досвіду іншим ссавцям і птахам". Дослідники також зазначають, що емпіричні дані все ж вказують на цілком реальну можливість свідомого досвіду у всіх хребетних, а також безлічі безхребетних.

Свідомість стосується усвідомлення твариною себе або свого оточення. З іншого боку, чутливість — це аспект свідомості, який описує здатність тварини відчувати та відчувати речі.

За словами філософа в Лондонській школі економіки та політичних наук Джонатана Берча, який підписав декларацію, кількість доказів постійно зростає, і вчені ставляться до цієї теми серйозно. Автори декларації наполягають, що існує реальна ймовірність того, що у безлічі тварин на Землі справді є свідомість, а тому в майбутньому цьому питанню варто приділити більше часу, а надалі людству, ймовірно, доведеться переосмислити своє ставлення до цих видів.

Утім, інші дослідники налаштовані більш скептично і стверджують, що те, що було виявлено раніше, не обов'язково вказує на наявність свідомості.

Раніше Фокус писав про те, що вчені закликають переосмислити уявлення про свідомість тварин.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом