Виявлено унікальний галактичний фонтан: довжиною 20 тисяч св. років і вагою 50 млн Сонць
Виявлено унікальний галактичний фонтан: довжиною 20 тисяч св. років і вагою 50 млн Сонць

Виявлено унікальний галактичний фонтан: довжиною 20 тисяч св. років і вагою 50 млн Сонць

Гігантський космічний фонтан заповнює міжгалактичний простір хімічними елементами, з яких будуть створені нові зірки.

Автори нового дослідження, опублікованого в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, за допомогою наземного телескопа VLT виявили фонтан із газу завдовжки 20 тисяч світлових років, маса якого в 50 млн разів більша за Сонце і який рухається в космосі зі швидкістю, що в 450 разів перевищує швидкість літака F-16, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Масивний витік газу у вигляді дуже довгого струменя астрономи виявили в спіральній галактиці NGC 4383, розташованій на відстані 62 млн світлових років від нас. У цій галактиці відбуваються дивні бурхливі еволюційні процеси.

Астрономи виявили, що з галактики виривається величезний потік газу завдовжки 20 тисяч світлових років, який летить у міжгалактичний простір зі швидкістю приблизно майже майже 1,1 млн км/год, що приблизно в 450 разів швидше за максимальну швидкість літака F-16. Потік газу складається з величезної кількості водню і важчих хімічних елементів: кисню, азоту, сірки та багатьох інших.

За словами вчених, подібні потоки газу, що виходять з галактик дуже важко виявити, а тому про їхні властивості відомо дуже мало. Але нове спостереження дає унікальне уявлення про те, як водень змішується з іншими елементами і летить у міжгалактичний простір, щоб дати початок новим зіркам. І не тільки їм, адже з цих елементів також формуються планети, і вони навіть можуть стати основою для потенційних живих істот, які виникнуть на цих планетах.

Масивний витік газу у вигляді дуже довгого струменя астрономи виявили в спіральній галактиці NGC 4383, розташованій на відстані 62 млн світлових років від нас. У цій галактиці відбуваються дивні бурхливі еволюційні процеси
Фото: ESO

Учені вважають, що потужний потік газу вирвався з галактики NGC 4383 внаслідок вибухів зірок у її центральному регіоні. Там масивні зірки, які були створені в результаті бурхливого процесу зореутворення, втрачають масу через потужні зоряні вітри. Через мільйони років такі зірки помирають унаслідок сильних вибухів наднових.

І зоряні вітри, і вибухи наднових змушують газ відлітати з галактики і це призводить до того, що в ній не залишається матерії для формування нових зірок.

Астрономам вдалося отримати зображення потоку газу з високою роздільною здатністю і його можна побачити як яскраво-червоні волокна, що вилітають із центральної частини галактики.

За словами вчених, вони підозрювали, що подібні фізичні процеси є дуже цікавими, але ці спостереження перевершили всі їхні очікування.

Як уже писав Фокус, у чорної діри в центрі Чумацького Шляху виявлено спалахи і вчені створили їхню реконструкцію. Вчені використовували ШІ, щоб реконструювати енергетичний спалах, який виходить від надмасивної чорної діри Стрілець А*.

Також Фокус писав про те, що колишній співробітник NASA стверджує, що йому вдалося створити новий тип ракетного двигуна, якому не потрібне паливо для створення тяги.

Теги по теме
газ Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом