Збір на снаряди для ЗСУ: тридцять відомих українців підписали відкритого листа до словацького народу
Збір на снаряди для ЗСУ: тридцять відомих українців підписали відкритого листа до словацького народу

Збір на снаряди для ЗСУ: тридцять відомих українців підписали відкритого листа до словацького народу

Тридцять відомих українців підписали відкритого листа від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів на снаряди для ЗСУ у Словаччині.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

З його слів, листа з подякою словацькому народові за підтримку підписали Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Святослав Вакарчук, Ярослав Грицак, Федір Шандор, Павло Шеремета та десятки інших відомих українців.

"Друзі! Ми в Україні зворушені, розчулені та неймовірно вдячні вам за підтримку в цей надзвичайно складний момент для українського народу, Європи та всього людства. Ми з вами не просто сусіди, ми з вами однодумці, партнери та союзники. Україна не стомиться дякувати словакам, бо те, що ви робите зараз, - безцінно. Слава словацькому народу! Дякуємо і віддячимо!", - йдеться у відкритому листі до словаків.

Як повідомляється, у Словаччині громадяни в рамках благодійної неурядової ініціативи зібрали на снаряди для Збройних сил України понад 3 млн євро.

Дмитро Тужанський повідомив, що наразі до благодійного збору долучилися понад 54 тисячі словаків, які не згодні з офіційною політикою прем'єр-міністра СловаччиниРоберта Фіцо, згідно з якою Словаччина не підтримує Україну зброєю.

"Одним з ініціаторів кампанії став 99-річний Отто Шимко, який пережив Голокост і брав участь у словацькому повстанні проти нацистів 1944 року. Усього за перші дві доби словаки зібрали більше, ніж планували — понад 1 млн євро", - повідомив він.

Станом на 23 квітня сума становить майже 3,5 млн євро.

Зазначається, що гроші із цього збору підуть на закупівлю снарядів для України в рамках ініціативи Чехії, до якої долучилися близько 20 країн. Громадяни перерахують гроші безпосередньо чеському уряду.

За словами Тужанського, відкритий лист подяки у відповідь словацькому народу від українців був ініційований Інститутом центральноєвропейської стратегії, який є відповідальним за збір підписів.

Як повідомляв Укрінформ, близько 20 країн виділили достатньо коштів, щоб придбати для української армії 500 000 артилерійських снарядів у рамках чеської ініціативи.

Теги по теме
война Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом