Офіцер НГУ розповів, як росіяни змінили тактику біля Часового Яру
Офіцер НГУ розповів, як росіяни змінили тактику біля Часового Яру

Офіцер НГУ розповів, як росіяни змінили тактику біля Часового Яру

Такою інформацією у розмові з 24 Каналом поділився командир взводу розвідки бригади "Рубіж", офіцер Національної гвардії України Максим Матвійчук, зауваживши, що ворог змінив тактику наступу.

Наступають з флангів

Як зазначив військовий, противник відмовився від "лобої атаки" на Часів Яр. Натомість пробує обійти населений пункт, намагаючись концентрувати сили й засоби на флангах – біля сіл Іванівське та Богданівка.

Не стихають артилерійські та авіаційні обстріли. Окупанти знищують будь-яку інфраструктуру, зокрема в Часовому Яру. Ворожі штурми відбуваються поки лише вдень. Завдяки силі в техніці, під'їжджаючи до фронту, росіяни намагаються вибити Сили оборони з підготовлених позицій до лінії каналу Сіверський Донець.

Пробують хоча б створити плацдарм на ньому, але поки що 90% всіх штурмів закінчуються провалом і великою втратою чисельності ворога,
– наголосив Матвійчук.

Бої за Часів Яр: дивіться на карті

Захоплення дається складно

Офіцер НГУ зазначив, що українським військовим вигідне розташування, адже Часів Яр – це панівна висота, з якої видно майже кожний ворожий рух аж до Бахмута. Річка Сіверський Донець унеможливлює просування російської техніки. Це рукотворний канал, який повністю залитий бетоном.

Там розташований укріплений район Сил оборони, який противник не зможе спокійно взяти. Складнощі виникнуть також через те, що окупанти вже самі знаходяться на височині. Є лише кілька місць, куди вони можуть спробувати вдарити.

Але мої побратими повністю готові до цього. Там досі проводяться додаткові інженерні обладнання. Просто так противник не зможе пройти. Для них взяття Часового Яру – піррова перемога, тобто ніяк не можуть взяти. Кожен шматочок землі коштує занадто багато людських ресурсів та техніки,
– сказав Максим Матвійчук.

Якщо особовий склад ворог може відновити, то з технікою – біда, для цього необхідно набагато більше часу. Військові бачать, що росіяни активно використовують китайські та північнокорейські снаряди, які досить непогано зарекомендувалися у війні. З огляду на труднощі у росіян, Україна може відбивати їхні атаки.

Що коїться біля Часового Яру: останні новини

  • Воїн ЗСУ із позивним "Кіпіш" розповів, що зі 110 людей у його роті лише 35 можуть продовжувати вести бойові дії біля Часового Яру, решта – відновлюються після поранень. Він зазначив, що з шести людей у траншеї, четверо були поранені внаслідок вибуху гранати, яку скинули з російського дрона.
  • За словами українських посадовців, в місті залишилось приблизно 700 цивільних осіб, раніше у місті проживало 12 000 осіб. Нині навітьпрацює один магазин.
  • Президент Володимир Зеленський зазначив, що Часів Яр – головна мета загарбників на Сході. Вони намагатимуться захопити його до 9 травня. Наразі воїнам не вистачає озброєння, зокрема артилерійських снарядів та засобів для боротьби із російськими розвідувальними БпЛА, які коригують вогонь.
Теги по теме
Донецкая область
Источник материала
Поделиться сюжетом