12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Листи до вільного Криму»: Таміла Ташева прочитала лист кримського політв’язня Нарімана Джеляла у його день народження
«Листи до вільного Криму»: Таміла Ташева прочитала лист кримського політв’язня Нарімана Джеляла у його день народження

«Листи до вільного Криму»: Таміла Ташева прочитала лист кримського політв’язня Нарімана Джеляла у його день народження

До 19 травня всі охочі можуть долучитися до ініціативи «Листи у вільний Крим», написати слова підтримки політв’язням, що були незаконно ув’язнені за свою проукраїнську позицію та опір російській окупації Криму.

У межах ініціативи «Листи у вільний Крим» представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева прочитала листа незаконно ув'язненого Росією першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла, який 27 квітня відзначив своє 44-річчя. Відповідне відео опублікували на ютуб-каналі представництва президента в АР Крим.

«Постать Нарімана є надзвичайно важливою для Криму і всього кримськотатарського народу, а його ув’язнення — черговим свідченням російського безчинства. За сміливість публічно говорити про злочини окупантів, відвагу повернутись до окупованого Криму після участі в саміті Кримської платформи, правду та вірність Україні його незаконно засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом у 700 тисяч рублів.

Сьогодні (27 квітня, — ред.) у Нарімана День народження. Свої 44 він знову зустрічає не в колі сім’ї та друзів — Росія позбавила його, як і сотні наших людей, такої можливості», — йдеться в описі до відео.

У листі, який зачитала Таміла Ташева, Джелял висловлює впевненість, що, якби Росія не ув’язнила його після саміту Кримської платформи восени 2021 року, це сталося б після початку її повномасштабного вторгнення в лютому 2022-го: «Я був би заарештований і підданий і тим же протизаконним діям із боку російських спецслужб. Бо слідував своїм внутрішнім переконанням, не мовчав, а називав суспільно-політичні явища та події, які відбувалися в Криму з 2014 року, своїми іменами».

Зазначимо, що до 19 травня всі охочі можуть долучитися до ініціативи «Листи у вільний Крим», написати слова підтримки Наріману Джелялу та іншим політв’язням, що були незаконно ув’язнені за свою проукраїнську позицію та опір російській окупації Криму.

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі. За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

2 жовтня 2023 року російські окупанти вивезли з Криму до в’язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

Фото: Elmaz Akimova

Читайте також
У німецькому Музеї Берлінської стіни відкрили виставку, присвячену кримським політв’язням Кремля
Ув’язнений Росією Наріман Джелял став лауреатом чеської правозахисної премії People in Need
Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру
Незаконно засудженого Нарімана Джеляла етапували до Красноярського краю Росії
МЗС України відреагувало на вирок Наріману Джелялу і закликало світ тиснути на Росію
Нарімана Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі в окупованому Криму
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом