Заборона Telegram в Україні. Чи повторить месенджер долю ВКонтакте
Заборона Telegram в Україні. Чи повторить месенджер долю ВКонтакте

Заборона Telegram в Україні. Чи повторить месенджер долю ВКонтакте

Головна претензія української влади до месенджера з російським корінням полягає в поширенні з його допомогою антиукраїнських наративів.

На третьому році повномасштабної війни з Росією українські парламентарі задумалися про заборону месенджера Telegram в Україні. За цей час популярний месенджер в Україні неодноразово називали однією з головних загроз нацбезпеці, а останнім часом розмови про заборону соцмережі вийшли на новий рівень і ризикують кристалізуватися у відповідний законопроєкт. Главред дізнавався, чи можливо повністю заборонити Telegram.

Чому хочуть заборонити Telegram

Головна претензія української влади до месенджера з російським корінням полягає в поширенні з його допомогою антиукраїнських наративів.

"Що стосується Telegram, то загрози, які він несе для суспільства, реальні. Йдеться не про окремих користувачів чи окремі медіа, представлені на цій платформі, питання до самої платформи. Вона містить у собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної безпеки нашої країни. Так, на це питання потрібно давати відповідь, і я думаю, що це обов'язково відбудеться", - говорив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. При цьому він уточнив, що переговори з Telegram проходять "найважче".

До слова, опір блокуванням підтверджує і засновник месенджера Павло Дуров. За його словами, компанія Apple вимагає від адміністрації месенджера заблокувати в Україні доступ до деяких проросійських каналів. При цьому Дуров підкреслив, що блокування якщо і відбудеться, то для "користувачів iPhone з українськими SIM-картами". Тобто, самі канали не будуть видалені з месенджера. До них усе ще можна буде отримати доступ через веб-версію або на Android.

"Ми отримуємо офіційні листи від Apple, в яких вказується, що певні зміни тут можуть бути неминучі, принаймні, для користувачів, які заходять у Telegram на iPhone з українських SIM-карт. Як я пояснив у своєму інтерв'ю, щоб залишатися доступним для своїх користувачів, Telegram має враховувати запити, які надходять із магазинів додатків, - написав творець месенджера на своєму каналі.

За словами Дурова, Telegram блокує акаунти і ботів, які збирають координати для завдання ударів, або публікують особисті дані людей із закликами до насильства проти них.

28 квітня стало відомо, що адміністрація месенджеру заблокувала роботи українських спецслужб для передачі координат, які допомагали коригувати вогонь по окупантах.

Зокрема, йдеться про боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також про бот Мінцифри "єВорог". Як уточнили в ГУР України, керівництво платформи заблокувало офіційні роботи "всупереч правилам і публічним заявам, які керівництво Telegram офіційно декларувало". Згодом боти знову поновили роботу.

Заблокувати Telegram в Україні неможливо?

Водночас, як уточнював голова Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО Андрій Коваленко, заборонити або заблокувати Telegram в Україні неможливо, і це питання не стоїть. Але при цьому є інструмент для блокування окремих тTelegram-каналів в Україні. Раніше ГУР наводив список із щонайменше 100 каналів (його періодично доповнюють), які причетні до російських спецслужб.

"Читати медіа, користуватися месенджером у спілкуванні та пересилати чутливі документи - це різні речі. І на це потрібно звертати увагу. Проукраїнські медіа в ТГ [Telegram] вибили проросійські канали з нашого інформаційного простору. І це важлива складова інфобезпеки. Просто потрібно розумно працювати з цими медіа для захисту країни від ворожих вкидань та ІПСО", - сказав Коваленко.

Хто такий Андрій Коваленко

Боєць тероборони, військовий аналітик, PR-консультант, фахівець з інформаційних технологій

"Для блокування Telegram потрібно мати чітку аргументацію - рішення РНБО щодо санкцій, наприклад. А для цього має статися серйозна критична ситуація з витоком інформації. Дуже б не хотілося, щоб це сталося, тому нам потрібно зробити вибір", - заявляв голова комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

У чому відмінність блокування Telegram від ВКонтакте

Паралельно з цим депутати розробляють законопроект про посилення відповідальності за поширення російської пропаганди в медіа під час війни. Однак далеко не факт, що блокування соцмереж окремим законом поліпшить ситуацію.

За словами експерта з кібербезпеки Костянтина Корсуна, з технічного погляду заблокувати ТTelegram не так уже й просто.

"У нас уже було блокування ВКонтакте і Однокласників. Але хто хоче, просто скачує собі VPN і заходить без будь-яких обмежень. Це той випадок, коли блокування відбувалося за доменом - кожен з українських провайдерів вписав собі заборону, і коли користувач з українською IP-адресою хотів потрапити на сайт, їм показували "заглушку". Жодних роз'яснень не було, кожен провайдер виконував це, як хотів. На цьому прикладі показано, наскільки неефективними можуть бути блокування",- говорить Корсун "Главреду".

І додає, що у випадку з Telegram вплинути на нього можна тільки за допомогою міжнародних правових механізмів, і ефективніше боротися не за проти всієї соцмережі відразу, а проти окремих каналів.

Хто такий Костянтин Корсун

Костянтин Корсун - відомий в Україні експерт із кібербезпеки. У 1993-му закінчив Харківське вище військове авіаційне інженерне авіаційне училище і почав службу в СБУ. У 1996-му закінчив Національну академію СБУ. У 2000-му брав участь у створенні першого підрозділу протидії комп'ютерній злочинності в СБУ. З 2005-го до 2009-го служив у департаменті безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем Держспецзв'язку, створював CERT-UA і займався його міжнародною сертифікацією. З 2009-го до 2014-го був керівником українського офісу компанії iSIGHT Partners Europe.

Источник материала
Поделиться сюжетом