Як правильно садити полуницю навесні, щоб отримати добрий урожай влітку
Як правильно садити полуницю навесні, щоб отримати добрий урожай влітку

Як правильно садити полуницю навесні, щоб отримати добрий урожай влітку

Полуниця - це багаторічна трав'яниста рослина, кущі якої можуть досягати висоти від 20-25 см до 35-45 см в залежності від сорту. У полуниці велике трійчасте листя на коротких черешках, зібране в розетку. Квітконоси деяких сортів знаходяться вище за розетку листя, в інших - нижче. Квітки бувають білими, трохи жовтуватими або рожевими. Коренева система мочкувата, досягає глибини до 25-35 см.

Більшість великоплідних сортів полуниці розмножують вегетативно, дають пагони, що стелиться, і вуса з невеликою розеткою на кінцях, які вкорінюються в міру зростання. Кущі полуниці також розростаються та формують молоді розетки біля материнської розетки листя, яке називають "ріжками".

Більшість сортів полуниці дають максимальний урожай на 2-й сезон після посадки, а потім урожайність знижується, а ягоди стають дрібнішими. Тому на 3-4 рік грядки полуниці оновлюють. Як це зробити, ми також розповімо.

Правила посадки та умови вирощування полуниці:

1. Коли садити полуницю?
Молоді саджанці полуниці висаджують навесні та восени. Розсаду можна висаджувати у контейнерах протягом усього сезону, включаючи літо. Для ранньої весняної посадки слід починати, як тільки земля прогріється достатньо для входу лопати. Важливо, щоб саджанці полуниці були загартовані, щоб вони почали активне зростання після посадки. Восени полуницю найкраще висаджувати із серпня по жовтень.

2. Який ґрунт вибрати для полуниці?
Найкраще підходять легкі поживні суглинки з pH від 5,7 до 6,2. Для хороших урожаїв полуниці необхідний багатий органічний перепрілий грунт.

3. Підготовка ґрунту для посадки.
Наперед готують місця для посадки, додають компост, перегній, золу, калійно-фосфорні добрива. Якщо не вдалося підготувати землю заздалегідь, добрива можна додати прямо до лунок при посадці.

4. Висвітлення.
Полуницю найкраще вирощувати на сонячних ділянках. Дрібноплідні сорти краще вирощувати у півтіні.

5. Підготовка саджанців до посадки.
Перед посадкою саджанці полуниці можна обробити інсектицидами та фунгіцидами, а також додати стимулятори коренеутворення та адаптогени.

6. Правильна посадка.
Коріння слід розправити в посадковій лунці, не заглиблюючи кореневу шийку. Це важливо для запобігання хворобам і зниження врожайності. Відстань між кущами та рядами залежить від обраної схеми посадки.

7. Схеми посадки.
Найбільш оптимальними вважаються однорядкова та дворядкова схеми. При однорядковій схемі між кущами залишають 20-25 см, а міжряддя - від 60 см. При дворядковій посадці висаджують по два ряди саджанців з міжряддями від 70 см.

Останні новини України:

Коли та як висаджувати помідори у відкритий грунт - секрети досвідчених городників.

Як успішно виростити цвітну капусту вдома: головні секрети.

Великий урожай перцю гарантований: госпрдиня розкрила секрет міцної розсади.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом