Кого піарять київські Telegram-канали? Дослідження
Кого піарять київські Telegram-канали? Дослідження

Кого піарять київські Telegram-канали? Дослідження

За кількістю згадок у публікаціях найбільших Telegram-каналів Києва серед політиків є столичний міський голова Віталій Кличко – за останній рік його згадували у публікаціях 1776 разів. Також пабліки активно піарять експрезидента України Петра Порошенка та депутата Київради від «Голосу» Григорія Маленка. Про це повідомляє рух «Чесно» у своєму дослідженні, оприлюдненому на «Главкомі».

Лідером серед політиків за кількістю згадок у публікаціях найбільших Telegram-каналів столиці очікувано став міський голова Віталій Кличко. Така ж ситуація зафіксована і в інших великих містах України – Харкові, Одесі та Львові, там місцеві канали також активно піарять місцевих мерів та голів ОВА. Натомість партія «Удар», лідером якої є Кличко, у столичних анонімних пабліках не згадується взагалі.

Більшість згадок міського голови стосуються безпекової ситуації в місті, зокрема 1249 повідомлень переважно інформують про початок, перебіг або наслідки ворожих обстрілів. Ще однією тематикою, у рамках якої Telegram-канали згадують українських політиків, залишається пряма допомога військовослужбовцям та передання техніки на фронт. Окрім Кличка, у таких каналах згадують і колишнього президента та лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

 

Якщо більшість публікацій щодо Кличка та Порошенка є прихованою політичною рекламою, то є і протилежні випадки. Наприклад, Telegram-канал «Київ Новини» із різницею у три місяці закликав підписатися на канал IT-підприємця та волонтера з Києва. У публікації зазначалося, що «автор каналу збирає та аналізує тільки важливі події Києва», а в дописах «правдива та перевірена інформація».

Однак при цьому ніде не було вказано, що автор каналу Григорій Маленко є чинним депутатом Київради від партії «Голос». Згідно з інформацією зі сторінки самого Маленка у Facebook, перезапуск каналу відбувся у березні 2023 року, і зараз головна його тематика – ключові новини та події Києва.

Лідером серед найбільших анонімних Telegram-каналів Києва є «Реальний Київ | Украина», який має понад мільйон підписників. До цього списку також увійшов канал харківської мережі «Труха» – «Труха Київ», який налічує понад 500 тис. підписників.

Як відомо, Telegram 29 квітня 2024 року заблокував низку українських офіційних чат-ботів, зокрема «Головний бот розвідки». Згодом стало відомо, що Telegram відновив роботу офіційних українських чат-ботів, які протидіяли Росії.

Источник материала
Поделиться сюжетом