Польща офіційно подала заявку на розміщення американської ядерної зброї
Польща офіційно подала заявку на розміщення американської ядерної зброї

Польща офіційно подала заявку на розміщення американської ядерної зброї

Польща взяла ініціативу з подачі заявки на участь у програмі Nuclear sharing, що передбачає розміщення американської ядерної зброї на своїй території. Про це повідомив заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський під час виступу на місцевому телебаченні.

Залевський зазначив, що Польща вважає цей крок стратегічно важливим для забезпечення своєї безпеки та стабільності в регіоні. Розміщення американської ядерної зброї на території країни може стати додатковим елементом стратегічного партнерства між Польщею та Сполученими Штатами, а також відіграти важливу роль у забезпеченні обороноздатності НАТО в центрально-східній Європі.

Заступник міністра оборони Польщі також підкреслив, що цей крок несе в собі сигнал рішучості Польщі стати активним учасником міжнародних зусиль з метою зміцнення колективної обороноздатності та забезпечення миру і стабільності у Європі.

“Ми говоримо про програму, яка називається Nuclear sharing. Це програма НАТО, але рішення і повний контроль над застосуванням ядерної зброї, яка, наприклад, розміщувалася б у Польщі, ухвалювали б американці. Звичайно, ця програма діє в Європі. У ній беруть участь Бельгія, Італія, Німеччина. І Польща заявила про свою готовність участі в цій програмі. І ця заява про готовність не була відкликана”, – повідомив Залевський.

Раніше президент Анжей Дуда заявив, що готовий піти на розміщення на своїй території американської ядерної зброї. Прем’єр Туск розкритикував це.

А в НАТО заявили, що у них немає планів щодо розміщення ядерних сил у Польщі.

Теги по теме
США Польща НАТО
Источник материала
Поделиться сюжетом