Стефанішина пояснила заборону на отримання паспортів за кордоном
Стефанішина пояснила заборону на отримання паспортів за кордоном

Стефанішина пояснила заборону на отримання паспортів за кордоном

Україна продовжить мобілізацію військовозобов’язаних до кінця війни. Уряд хоче провести облік тих чоловіків, які перебувають за кордоном і можуть бути мобілізовані. Про це віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила напередодні засідання Ради ЄС із загальних питань, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

Облік не означає втрату тимчасового захисту

Стефанішина наголосила, що є різниця між статусом тимчасового захисту та рішенням українського уряду не видавати паспорти для чоловіків призовного віку закордоном.

Це основна вимога прав людини, і це не повинно розмежовувати чоловіків і жінок, і будь-які гендерні питання, пов'язані з цим,
– зазначила Стефанішина щодо можливості перебування українських чоловіків в Європі.

Водночас внутрішні заходи, які вживає український уряд, спрямовані на те, аби керівництво могло вести облік та планувати подальшу мобілізацію.

Війна – це не час, який приносить позитивні рішення, це, передусім, смерть і масові втрати серед цивільного населення, серед військовослужбовців. І ми маємо продовжувати мобілізацію доти, доки триває війна,
– сказала віцепрем’єрка.

Стефанішина підкреслила, що проведення обліку не означає автоматичну мобілізацію та позбавлення людини статусу тимчасового захисту.

Обмеження для українців за кордоном: що відомо

  • 23 квітня Кабмін ухвалив постанову, якою обмеживотримання чоловіками призовного віку закордонного паспорта та паспортів громадянина України за межами нашої держави.
  • Крім того, військовозобов'язані за кордоном не зможуть укладати та розірвати шлюб, встановлювати батьківство, опіку та піклування тощо.
  • Нововведення не поширються на окремі категорії чоловіків чоловіків з 18 до 60 років.
  • У МЗС уточнили, що заяви щодо отримання консульських послуг, подані до 23 квітня 2024 року, розглянуть, проте нові від чоловіків призовного віку не приймають.
  • Обмеження діятимуть щонайменше до набуття чинності закону про мобілізацію, тобто до 18 травня.
Теги по теме
Кабмин Законодавство
Источник материала
Поделиться сюжетом