До 1 червня журналісти можуть подавати заявки на стипендію Вацлава Гавела
До 1 червня журналісти можуть подавати заявки на стипендію Вацлава Гавела

До 1 червня журналісти можуть подавати заявки на стипендію Вацлава Гавела

Стажування тих, кого відберуть для участі у програмі, триватиме з 1 січня по 30 червня 2025 року.

«Радіо Вільна Європа»/»Радіо Свобода» і Міністерство закордонних справ Чехії повідомили про старт прийому заявок на стипендію Вацлава Гавела для журналістів на 2025 рік.

Заявки приймають до 1 червня 2024 року включно. Стажування триватиме з 1 січня по 30 червня 2025 року.

Стипендіальна програма має на меті допомогти журналістам із країн, де є брак свободи преси, реалізуватися з дотриманням професійних стандартів.

Учасниками можуть стати журналісти з України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та Росії.

Програма базується на переконанні експрезидента Чехії Вацлава Гавела у тому, що журналістика відіграє визначальну роль в опорі тиранії.

Крім «Радіо Свобода» та МЗС Чехії, програму підтримує також Фонд Дагмар і Вацлава Гавела VIZE97.

Програма передбачає два тижні стажування у місцевому бюро «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода», під час якого стипендіати отримають уявлення про місцеву роль і редакційну практику «Радіо Свобода» та познайомляться з колегами.

Наступні пів року стипендіати проведуть у штабквартирі у Празі, де у своїй мовній редакції навчатимуться в процесі спільної роботи з досвідченими професіоналами «Радіо Свобода». Після цього стипендіати повернуться до бюро у своїй країні, де продовжать роботу ще протягом місяця.

На час програми переможець отримуватиме щомісячну стипендію — розмір відповідатиме шкалі заробітної плати конкретного бюро. Також покриватимуться кошти на дорогу і проживання для поїздки в Прагу.

Раніше в Україні переможцями ставали Наталія Седлецька (нині редакторка та ведуча програми телевізійних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях»), Юлія Бондар (головна редакторка онлайн-медіа «Свідомі»), Ольга Мальчевська (екскореспондентка «1+1», тепер журналістка BBC), Сафіє Абляєва (журналістка телеканалу ATR), київська журналістка та письменниця Ярослава Куцай, журналіст та одеський активіст Гліб Жаворонков, кримський журналіст Давид Аксельрод, київський журналіст Артур Корнієнко та Катерина Лихогляд.

Читайте також:

  • За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

Ілюстрація: «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом