Євросоюз почне розслідування щодо Facebook та Instagram через недостатню протидію російській дезінформації
Євросоюз почне розслідування щодо Facebook та Instagram через недостатню протидію російській дезінформації

Євросоюз почне розслідування щодо Facebook та Instagram через недостатню протидію російській дезінформації

Чиновники ЄС особливо стурбовані тим, як соцмережі компанії Meta протидіють намаганням Росії вплинути на червневі вибори до Європарламенту.

Європейський Союз розпочне розслідування щодо соцмереж Facebook та Instagram, оскільки побоюється, що корпорація Meta, яка володіє цими платформами, недостатньо протидіє дезінформації з боку Росії та інших країн. Про це пише Financial Times з посиланням на два знайомі з питанням джерела.

Регулятори підозрюють, що модерація соцмереж від Meta недостатньо дієва, щоб зупинити поширення політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес. Співрозмовники видання стверджують, що чиновники ЄС особливо стурбовані тим, як соцмережі корпорації протидіють зусиллям Росії вплинути на червневі вибори до Європарламенту.

Очікується, що Єврокомісія заявить про початок перевірки вже цього тижня. Однак в оголошенні не планують виділяти Росію, натомість згадають лише про маніпулювання інформацією іноземними суб'єктами. 

Як зʼясувало видання, європейські посадовці також побоюються, що механізм Meta, який дозволяє користувачам позначати незаконний контент, не є достатньо легким або зручним для користувача, щоб відповідати Закону ЄС про цифрові послуги (DSA). Цей закон зобов’язує платформи звітувати про вжиті заходи для боротьби з дезінформацією або пропагандою. 

Розслідування оцінить, чи відповідає закону розміщення політичного контенту у Facebook та Instagram. Слідчі розглянуть, чи вдалося Meta пом'якшити ризики, оскільки вона прагне припинити використання CrowdTangle — інструменту, який показує, як контент поширюється по сайту, і допомагає виявляти мережу ботів.

FT вказує, що встановленого терміну для завершення розслідування немає, це залежатиме від готовності Meta до співпраці. Очікується, що після того комісія дасть корпорації п'ять робочих днів, щоб повідомити про способи розвʼязання проблеми, інакше їй загрожуватимуть санкції в межах DSA.

У разі, якщо з’ясується, що Meta таки порушує законодавство, корпорацію можуть оштрафувати на 6% її глобального річного обороту. 

Нагадаємо, у лютому компанія Meta повідомила, що створить команду для боротьби з дезінформацією та зловживанням генеративним штучним інтелектом у межах підготовки до виборів до Європарламенту, які відбуватимуться на початку червня цього року.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Евросоюз расследование Facebook Instagram
Источник материала
Поделиться сюжетом