Юрчишин: ютуб- і телеграм-канали без реєстрації як медіа не пустять до кулуарів Верховної Ради
Юрчишин: ютуб- і телеграм-канали без реєстрації як медіа не пустять до кулуарів Верховної Ради

Юрчишин: ютуб- і телеграм-канали без реєстрації як медіа не пустять до кулуарів Верховної Ради

За словами голови Комітету зі свободи слова, на час війни «пріоритет матимуть ті, хто висвітлює роботу парламенту».

Ютуб- і телеграм-канали не пустять на засідання Верховної Ради, якщо вони не зареєстровані відповідно до закону «Про медіа». Про це сказав голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин в ефірі каналу «Київ24».

«На час війни ми домовилися з представниками ЗМІ, що пріоритет матимуть ті, хто висвітлює роботу парламенту, як це роблять у Європарламенті, Конгресі США тощо. Тобто, нам важливо, щоб доступ мав не будь-хто, а той, хто точно буде висвітлювати роботу парламенту», — зазначив нардеп.

Він також додав, що парламент зацікавлений у тому, щоб ті інформаційні канали, які мають найбільше покриття та аудиторію, були представлені в кулуарах. За словами Юрчишина, сама процедура доступу поки що узгоджується. 

При цьому представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька зазначила, що «необхідно буде належним чином верифікувати тих представників ЗМІ, які будуть допущені до будівлі парламенту». 

Керівник пресслужби Апарату Верховної Ради Тарас Пастушенко в коментарі «Детектору медіа» також сказав, що регламент роботи журналістів ще не визначений.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запропонував журналістам, які висвітлюють роботу парламенту, об’єднатися в єдиний пул.  На думку спікера, це допоможе вирішити багато питань з висвітленням діяльності ВР, у тому числі пов’язаних з акредитацією журналістів у парламенті.

З 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки. 6 вересня 2022 року парламент прийняв постанову щодо заборони трансляцій засідань на період воєнного стану. Найактивніше за це проголосували депутати з колишньої «ОПЗЖ». Відео засідань з міркувань безпеки з відстроченням викладають на ютубі.

У вересні  2023 року перший віцеспікер Ради Олександр Корнієнко розповів, що апарат Верховної Ради планує запустити процес переакредитації парламентських журналістів. Крім того, за словами високопосадовця, після внутрішніх дискусій депутати погодилися на трансляції окремих засідань на каналі «Рада».

У грудні 2023-го новопризначений голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що в Апараті Верховної Ради готують переакредитацію представників медіа, що надалі сприятиме покращенню їхнього доступу до роботи в парламенті. Він зазначив, що деякі обмеження в умовах війни необхідні, утім, вони мають бути логічними та ефективними.

  • Читайте також: Дилема допуску журналістів до Верховної Ради
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Верховная Рада Журналисты
Источник материала
Поделиться сюжетом