Макрон буде намагатися реабілітуватися, – політолог сказав, навіщо Сі їде до Європи
Макрон буде намагатися реабілітуватися, – політолог сказав, навіщо Сі їде до Європи

Макрон буде намагатися реабілітуватися, – політолог сказав, навіщо Сі їде до Європи

Макрон, а раніше Олаф Шольц, намагаються знайти "грубу силу", яка б змусила Росію зупинити війну. Про це 24 Каналу розповів політолог Микола Давидюк, додавши, що зустрічі з Сі Цзіньпінем у будь-якому разі підуть на користь.

Чого очікувати від візиту Сі

Європейські лідери хочуть зробити все, що війна не наблизилася до їхніх кордонів. Тому Сі Цзіньпіна прийматимуть дуже почесно та відповідно до всіх норм дипломатії. Макрон виявлятиме до нього максимальну повагу, дружбу, а на всі можливі деталі особливо зважатимуть.

За словами політолога, важливим питанням стане виробництво китайських акумуляторів на території Франції. У цьому зараз є потреба. А друге – це розв'язання війни в Україні, куди Макрон спрямовуватиме свої основні сили.

Макрон вже має програш з Путіним, тому намагатиметься реабілітуватися з Сі. Зараз вони "в чотири руки" грають з Шольцом, пропонуючи Китаю повернути дружбу у межах Євразії. Ця зустріч – спроба показати, що на континенті треба якось наводити порядок,
– розповів Микола Давидюк.

Звісно, сторони говоритимуть про поглиблення співпраці, співдружність, але загалом цей візит виглядає доволі дивним. Адже спершу зустріч з Макроном, який належить до когорти лідерів Європи, далі – Угорщина та Віктор Орбан, а ще проросійська Сербія. Такий діалог не виглядає рівним.

Росія знищує економіку Китаю

Шольц з Макроном хочуть запропонувати Сі розвивати співпрацю в Європі. Китайський президент може допомогти подолати виклики, які принесла Росія, а натомість покращити свою економіку.

Сі переконуватимуть в тому, що насправді Путін завдає ударів не тільки по Україні, а реальні, економічні, торгові удари йдуть по Китаю. Адже знищуючи щось в Україні, Європа дає гроші на відбудову, замість того, щоб, наприклад, купляти китайські товари,
– зауважив політолог.

Президенту намагаються пояснити, що, прибравши фактор Росії, і Європа, і Китай будуть процвітати.

Сі Цзіньпін пропустить інавгурацію Путіна

Російська пропаганда розганяє тезу про те, що візит лідера Китаю до Сербії означає його готовність надалі співпрацювати з Росією. Але насправді все не так, адже Сі Цзіньпіна не буде на інавгурації очільника Кремля.

До того ж Сербія не є чисто проросійською країною, як і її президент Александар Вучич. Для цієї держави насамперед важливі гроші, економічна вигода, тому вона співпрацює з Німеччиною, Китаєм, Саудівською Аравією, США та багатьома іншими глобальними гравцями.

Сі Цзіньпін не їде на інавгурацію Путіна – це найважливіше. Єдиний з лідерів супердержав, хто б міг приїхати – не приїде. А як же дружба, підтримка? Ні, він сказав, що Сербія – маленький регіональний гравець – важливіший, ніж Путін,
– наголосив політолог.

Тому відсутність будь-кого зі справжніх лідерів світу – серйозний знак. Адже у будь-якому разі навіть ті вибори, які сфальсифіковані, все одно мають бути імплементовані іншими президентами,

"Але цього немає і зараз це найбільша проблема Путіна. Бо вибори він виграв, але президентом його ніхто не сприймає", – підсумував Давидюк.

Взаємини Китаю та лідерів Заходу

  • У травні 2024 року Сі Цзіньпін проведе два дні у Франції. Він зустрінеться з президентом країни Еммануелем Макроном та обговорить війну в Україні й китайські інвестиції в економіку Франції. Також планується вечеря в Єлисейському палаці та поїздка в Піренейські гори.
  • Перед тим з президентом Китаю зустрічався канцлер Німеччини Олаф Шольцом. Теми розмови були схожими. Шольц оглянув китайські виробництва та наголосив на необхідності розширення економічних зв'язків. У питанні України Сі сказав, що підтримує всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання ситуації.
  • На початку квітня телефону розмову з китайським лідером провів президент США Джо Байден. Сторони говорили про співпрацю Росії та Китаю, Тайвань і ситуацію на Близькому Сході. Байден акцентував на потребі стримування Північної Кореї, щоб та не надавала зброю країні-агресорці. Вплив на КНДР має саме Китай.
Теги по теме
Китай Эммануэль Макрон
Источник материала
Поделиться сюжетом