Нардепи хочуть звільнити від покарання топкорупціонерів в обмін на службу у ЗСУ
Нардепи хочуть звільнити від покарання топкорупціонерів в обмін на службу у ЗСУ

Нардепи хочуть звільнити від покарання топкорупціонерів в обмін на службу у ЗСУ

У проголосованому Верховною Радою у першому читанні законопроєкт №11079-1, що дозволить служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених, передбачає звільнення від покарання засуджених за особливо тяжкі корупційні злочини. 

Увагу на це звернув голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, пише Zmina.

Авторами законопроєкту стала низка депутатів, серед яких Олена Шуляк, Сергій Іонушас, Олексій Гончаренко, Галина Третьякова, Марія Мезенцева та інші.

Документ передбачає добровільну участь засуджених у бойових діях, але лише тих, хто відповідає вимогам до проходження служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах. Під забороною мобілізація ув’язнених за злочини проти основ національної безпеки, вбивство двох чи більше осіб або поєднане зі зґвалтуванням. Не зможуть доєднатися до війська й засуджені за розбещення неповнолітніх, примушування до вступу в статевий зв’язок, теракт. 

Шабунін, коментуючи ініціативи нардепів раніше, висловлював думку, що документ підготували спеціально, щоб допомогти допомогти уникнути покарання народним депутатам, які отримали підозри у корупційних злочинах, і справи яких вже розглядає антикорупційний суд. Нині голова правління Центру протидії корупції каже, що нардепи збираються прибрати з документа лише норму щодо покарання топкорупціонрів. 

 – звертає увагу активіст. 

Шабунін додав, що у Центрі протидії корупції не оцінюють ідею влади мобілізувати деяких засуджених, бо це є політичним рішенням. Однак норма про уникнення покарання топкорупціонерами суперечить зобов’язанням України щодо руху до ЄС. 

Активісти також звертають увагу, що правоохоронний комітет Ради під керівництвом Сергія Іонушаса не вперше намагається провести шкідливі ініціативи, які суперечать домовленостям з міжнародними партнерами, наприклад, саботують скасування сумнозвісних правок Лозового. Вони значно скорочують строки досудового розслідування в кримінальних провадженнях – з років до місяців.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Источник материала
Поделиться сюжетом