Politico: через удари по російських НПЗ, ціни на бензин у рф «злетіли до небес»
Politico: через удари по російських НПЗ, ціни на бензин у рф «злетіли до небес»

Politico: через удари по російських НПЗ, ціни на бензин у рф «злетіли до небес»

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А з початку 2024 року ціни на бензин в рф зросли щонайменше у 20 разів.

Про це пише Politico.

Там зазначають, що внаслідок українських атак «найбільша нафтова держава світу залишилася без бензину». А ріст цін зумовлений скороченням пропозиції на внутрішньому ринку, оскільки дедалі більше заводів припиняють свою роботу.

рф також скоротила експорт пального: минулого тижня росія вивезла трохи більш як 712 тисяч тонн дизпалива і газойлю. У 2023 році за тиждень росія могла відвантажувати понад 844 тисячі тонн. Як зазначає Politico, це як політична, так і військова проблема для кремля, позаяк це є ключовою частиною іміджу глави рф путіна, а також «протиотрутою від відставання зарплат і слабкого рубля».

Удари по НПЗ рф

За останні місяці Україна посилила дронові атаки на великі російські нафтопереробні заводи, а також термінали, склади та сховища, зокрема у Нижньокамську (республіка Татарстан), Краснодарському краї, Смоленській та Самарській областях.

Як повідомляли джерела hromadske, усі вони були здійснені зусиллями українських спецслужб, зокрема ГУР та СБУ.

Проте, як повідомило видання Financial Times із посиланням на три неназвані джерела, США закликали Україну припинити атаки на російську інфраструктуру, оскільки ці удари можуть підвищити світові ціни на нафту та спровокувати заходи у відповідь. Такі попередження з Вашингтона нібито передали високопосадовцям СБУ та ГУР МО.

Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина у відповідь на такі повідомлення заявила, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військового погляду: «Ми діємо відповідно до найкращих стандартів НАТО». А радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав «фіктивною» інформацію Financial Times.

А втім, відповідаючи сенатору-республіканцю Тому Коттону про те, чому адміністрація Джо Байдена відмовляє українців від атак на «військовий потенціал» росії, міністр оборони Ллойд Остін уже відкрито заявив, що удари можуть завдати шкоди глобальним енергетичним ринкам.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) також підтримало позицію США, заявивши, що атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів.

Тим часом у Парламентській асамблеї Ради Європи схвалили правки до проєкту резолюції, яка підтверджує, що російська нафтопереробна галузь є легітимною ціллю для України. Тепер документ винесуть на голосування.

Источник материала
Поделиться сюжетом