Як безпечно вийти з посту та не переїсти за великоднім столом: поради дієтологині
Як безпечно вийти з посту та не переїсти за великоднім столом: поради дієтологині

Як безпечно вийти з посту та не переїсти за великоднім столом: поради дієтологині

За кілька днів Великдень — велике свято, до якого кожна господиня накриває розкішний стіл. Проте, якщо ви постували, варто дуже обережно виходити з посту та не накидатися на усі страви за великоднім столом. Ексклюзивно для Фокуса дієтологиня Аліна Дяченко розповіла, як правильно виходити з посту, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.

Великдень — одне з найважливіших християнських свят, час радості, сподівання та віри для мільйонів людей по всьому світу. У багатьох культурах Великдень відзначається релігійними обрядами, відвідуванням церков, обміном святковими привітаннями та традиційними зустрічами з родиною та друзями за святковим столом. Для людей, які дотримувались посту та обмежували себе у харчуванні, Великдень може бути певним викликом, адже після тривалого періоду обмежень і стримування вони можуть відчувати певні труднощі при зміні харчування та поверненні до звичного раціону. Фокус запитав у дієтологині Аліни Дяченко, як безпечно вийти з посту, та що можна їсти на Великдень за святковим столом.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Як правильно розговлятися після посту

Фото: Freepik

Люди дотримуються посту з різних причин, проте тривале обмеження в певних продуктах передбачає поступового повернення до звичного раціону. Проте зазвичай цей момент упускається і люди після освячення паски сідають до святкового столу з жирною, смаженою та калорійною їжею. Такі дії можуть спровокувати порушення травлення та інші проблеми зі ШКТ, тому потрібно знати, як правильно харчуватися після посту.

"Найголовніша порада, виходьте з посту поступово! Безпечне виходження з посту включає ретельне планування та поступове введення нових продуктів у раціон після тривалого періоду обмежень, що дає змогу шлунково-кишковому тракту адаптуватися до змін у харчовому режимі", — каже Аліна Дяченко.

Що можна їсти на Великдень після посту

Фото: Freepik

Дієтологиня дала декілька порад, які допоможуть безпечно вийти з посту та насолодитися великодніми стравами без переїдання:

Не накидайтеся на їжу

"Це не перше та не останнє свято. Відмовтеся від майонезу, газованих напоїв, фаст-фуду, солодощів з великою кількістю цукру. Замість цього, сидячи за столом, обирайте рибу, м'ясо, птицю та овочеві салати. Більшу частину тарілки повинні складати овочі, а солодощі замініть фруктами та ягодами. Але не забувайте про міру", — наголошує Аліна Дяченко.

Уважно відстежуйте реакцію організму на нові продукти

Вводити нові продукти потрібно поступово, не можна за один прийом їжі попробувати усе різноманіття їжі, яке є на столі. Щоб не мати проблем з травленням: важкості, здуття, печії — вводьте продукти протягом тижня та в невеликих кількостях.

Уникайте переїдання та важкої їжі, яка може негативно вплинути на травлення

Фото: Unsplash

"Рекомендую уникати великих порцій та уважно слідкувати за відчуттями голоду та насичення", — радить дієтологиня.

Покладіть в тарілку все, що ви плануєте з'їсти та не наїдайтеся так, щоб не можна будо дихати. Візьміть за правило вставати з-за столу із легким відчуттям голоду та пам'ятайте, що насичення приходить не одразу, а протягом 20 хвилин після вживання їжі.

Споживайте достатню кількість води для підтримки гідратації

"Вода сприятиме нормальному перетравленню їжі та допоможе уникнути переїдання. Наголошу про те, що мова йде про чисту воду, а не солодкі газовані напої чи соки", — каже Аліна Дяченко.

Обмежте споживання алкоголю

"Не змішуйте різні види алкоголю, чергуйте алкоголь з водою — задля збереження гідратації та зменшення негативного впливу на організм", — радить дієтологиня.

Після великоднього обіду важливо відвести час на активний відпочинок

Фізична активність допоможе організму засвоїти їжу.."Отримуйте емоції не від їжі, а від свята, святкової атмосфери, часу проведеного з родиною. Розмови, сміх, спільне святкування — це ті моменти, що дарують нам найбільше задоволення та незабутні враження. З дотриманням цих порад, ви зможете безпечно вийти з посту та насолодитися великодніми святкуваннями без неприємних наслідків для вашого здоров'я", — наголосила Аліна Дяченко.

Нагадаємо, 5 продуктів, які не можна їсти, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя.

Раніше Фокус писав про те, які продукти, на думку дієтологів, потрібно терміново викинути з холодильника.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом