Китай доставить на Землю зразки породи зі зворотного боку Місяця
Китай доставить на Землю зразки породи зі зворотного боку Місяця

Китай доставить на Землю зразки породи зі зворотного боку Місяця

Національне космічне управління Китаю (CNSA) планує у п’ятницю, 3 травня, здійснити запуск у космос місячного зонда «Чан’е-6» (Chang'e-6), який уперше в історії людства має доставити на Землю зразки породи зі зворотного боку Місяця.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNSA.

«Після всебічної перевірки й проведених тестувань інженерною командою прийнято рішення запланувати запуск місії «Чан’е-6», четвертої фази проєкту дослідження Місяця, на 3 травня», - ідеться в повідомленні космічного управління.

Зазначається, що місія зонда «Чан’е-6» полягає у збиранні зразків породи з поверхні зворотного боку Місяця та їх доставці на Землю, що стане першою такою операцією в історії людства.

У CNSA повідомляють, що наразі триває планова підготовка до запуску. Передбачену протоколами заключну репетицію старту, під час якої перевірялися всі задіяні системи, проведено в середу.

Ракета-носій Long March-5 Y8 із космічним апаратом на борту знаходиться на космодромі Веньчан у південній провінції Хайнань і від суботи перебуває у стані готовності до старту.

У CNSA додали, що, оскільки протягом двох днів поспіль стартове вікно обмежене і становить усього 50 хвилин на день, інженерна команда місії розробила 10 можливих траєкторій польоту ракети.

У передстартовий посилений режим роботи переведено метеослужбу космодрому, яка здійснює метеорологічний моніторинг і аналіз погодних умов для забезпечення успішного запуску.

Як повідомляв Укрінформ, китайські експериментальні супутники зв’язку між Місяцем та Землею «Тяньду-1» і «Тяньду-2» пройшли тестування з перевірки технологій, включаючи навігаційні калібрування та ретрансляцію сигналу між поверхнею супутника і планетою.

Источник материала
Поделиться сюжетом