В яких регіонах України кліщі найнебезпечніші
В яких регіонах України кліщі найнебезпечніші

В яких регіонах України кліщі найнебезпечніші

Самі собою кліщі досить нешкідливі. Небезпеку становлять захворювання, які може отримати через укус кліща.

Які хвороби переносять кліщі

Найбільш поширені з них:

  • енцефаліт;
  • хвороба Лайма;
  • туляремія;
  • ерліхіоз;
  • анаплазмоз;
  • бабезіоз.

Тобто, якщо всередині кліща "живе" якась інфекція – бактерія, вірус чи найпростіші, – він може передати її людині. Якщо ні, укус кліща не вплине на здоров'я. Небезпека в тому, що до "перевірки" конкретної особини кліща в лабораторії ніхто не зможе точно сказати, чи є ризик отримання інфекції.

Кліщі небезпечні не скрізь

У кожної інфекції можна назвати ендемічні райони — території, де поширеність тієї чи іншого захворювання вище, ніж в інших регіонах.

Наприклад, існує перелік ендемічних за кліщовим енцефалітом регіонів України та інших країн. Як правило, рівень поширеності залежить від кліматичних умов, природного ландшафту регіону.

За даними Державної санітарно-епідеміологічної служби України ендемічними з кліщового енцефаліту є окремі території України:

  • Автономна Республіка Крим – Алуштинський, Білогірський, Бахчисарайський, Кіровський, Красногвардійський, Сімферопольський, Судацький райони, Велика Ялта (Ялта, Ялтинський заповідник, Алушта, Гурзуф), лісопаркова зона м. Сімферополя, м. Севастополь;
  • Волинська область – Ратнівський, Ківерцівський, Камінь-Каширський, Рожищенський, Ковельський, Любомльський, Маневицький, Старовижівський райони, м. Луцьк, м. Ковель;
  • Львівська область – Яворівський район.

Однак кліщовий енцефаліт не єдине, чого варто остерігатися. Наприклад, на території України та інших країн Європи набагато частіше трапляється хвороба Лайма. З цієї причини неможливо точно сказати, що існують регіони, де укус кліща зовсім не становить небезпеки. Важливо не втрачати пильність і уважно ставитись до свого здоров'я.

Як захиститись від кліщів

Існує кілька рекомендацій, які допоможуть захиститися від укусу кліща та його наслідків:

  1. регулярно вакцинуйтеся від кліщового енцефаліту;
  2. обробляйте одяг перметрином чи спеціальними репелентами від комах;
  3. регулярно оглядайте одяг та відкриті ділянки шкіри, якщо ви перебуваєте на природі;
  4. після повернення додому уважно огляньте області під руками, підколінні ямки, область паху, вушні раковини та область за ними, пупок та волосисту частину голови;
  5. прийміть душ після повернення додому.
Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
Поделиться сюжетом