Адвокатка Bihus.Info Марія Музичка: Сумніваюся, що замовників стеження за журналістами буде встановлено
Адвокатка Bihus.Info Марія Музичка: Сумніваюся, що замовників стеження за журналістами буде встановлено

Адвокатка Bihus.Info Марія Музичка: Сумніваюся, що замовників стеження за журналістами буде встановлено

У редакції Bihus.Info сподіваються, що справу найближчим часом передадуть до суду.

У команді проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info мають сумніви, що замовники стеження за ними будуть встановлені. Про це сказала адвокатка Bihus.Info Марія Музичка у коментарі «Радіо Свобода», яке опублікувало аналітичний матеріал щодо стану свободи слова в Україні. Публікація приурочена до Дня свободи преси, який у світі відзначають сьогодні.

«Ми сумніваємося, що саме замовників цього злочину буде встановлено. Ми лише сподіваємося, що справу найближчим часом передадуть до суду. Питання полягає в тому, чи буде у цій справі хоч щось вирішено, адже є негативна тенденція (щодо подібних інцидентів)», — сказала адвокатка.

У коментарі вона також нагадала, що наразі триває слідство, правоохоронці проводять 9 експертиз.

Читайте також:

  • «30 похмурих хмирів» і камери в номерах дівчат: Денис Бігус розповів деталі про масштаб спецоперації зі стеження за командою Bihus.Info

Керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести.

Згодом він заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців. 

Невдовзі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. А вже 19 січня «Народна правда» видалила новину із відео та заблокувала ютуб-канал. 

Служба безпеки України офіційно заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

18 січня стало відомо, що Національна поліція вже зареєструвала заяву редакції Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. 

На початку лютого команда проєкту Bihus.Info заявила, що помічала стеження за собою навіть після того, як Служба безпеки України почала розслідування щодо незаконного прослуховування журналістів.

13 лютого правоохоронці відкрили нове кримінальне провадження у справі незаконного стеження за командою Bihus.Info — про перешкоджання журналістській діяльності, скоєне службовою особою або за попередньою змовою.

15 лютого СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій

Читайте також:

  • Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність
  • Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова
  • КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни
  • Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи

Скриншот з відео на ютуб-каналі Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом