Краса, яка викликає страждання: все, що потрібно знати про сезонну алергію
Краса, яка викликає страждання: все, що потрібно знати про сезонну алергію

Краса, яка викликає страждання: все, що потрібно знати про сезонну алергію

Що робити, коли краще розпочинати терапію та які чинники стають провокаторами алергії, 24 Каналу розповіла к. м. н., лікар вищої категорії, офтальмохірург центру "Ексімер" Інна Русєва.

З настанням теплої пори року, сонячної та вітряної погоди, чимало українців починають страждати на поліноз: алергічні риніти, кон'юнктивіти та навіть бронхіальну астму. Зазвичай схильність до цього генетично обумовлена.

Додаткові негативні фактори

Проте в нашій ситуації через війну додаються умови, які збільшують ймовірність захворювання – постійний стрес та забрудненість повітря небезпечними сполуками після прильотів.

Тривале нервове напруження, на жаль, збільшує вразливість імунної системи, що може призводити до аутоімунних захворювань, до яких і належить алергія.

А внаслідок вибухів на промислових виробництвах, фосфорних атак, пожежі лісів, горіння нафтопродуктів в атмосфері концентруються шкідливі для організму речовини: бензопірен, чадний та вуглекислий гази, оксиди азоту й сірки, фосфати, фенол тощо. Ці сполуки особливо небезпечні для алергіків, астматиків та людей із серцево-судинними захворюваннями.

Коли настає період сезонної алергії

Все починається із пробудження дерев, коли на них з’являються бруньки й утворюється пилок. Найбільші та найперші алергени у наших широтах – це вільха, ліщина, береза. Потім квітнуть верба, тополя, в'яз, клен, сосна, липа. А далі й плодові культури. Тож із березня, а якщо тепла зима, то і з кінця лютого, настає сезон алергії.

Загалом виділяють 3 періоди:

  • із середини лютого по квітень, коли відбувається реакція на пилок дерев;
  • з травня й упродовж літа – на квіти, трави, злакові;
  • серпень – жовтень – на бур’ян та цвіль грибів.

Треба зазначити, що з приходом весни збільшується концентрація пилу – як вдома, так і на вулиці, що також впливає на прояви алергії.

Найнесприятливіша погода – сонячні вітряні дні, адже разом із пилом на далекі відстані розноситься й пилок рослин. А якщо зважати, що дерева та чагарники, які запилюються вітром, то в період їхнього цвітіння у повітрі спостерігається велика концентрація алергенів.

Прояви сезонної алергії

Симптоми, які мають вас насторожити:

  • закладеність носа та чхання, що не пов’язані із застудою чи вірусним захворюванням, тобто коли немає температури, болю у горлі, м'язової слабкості;
  • свербіння очей, відчуття піску, почервоніння, набряк повік, сльозотеча.

Інна Русєва

“Іноді через сльозотечу й дискомфорт зір може ставати розпливчастим, адже сезонна алергія впливає на стан очей. Зі зникненням неприємних симптомів чіткість зору повертається. Проте небезпечніше, що під час полінозу є ризик розвитку кон'юнктивіту або бактеріальних інфекцій. Винний у тому бруд на руках, що потрапляє в очі, коли ми їх чешемо чи торкаємося”

Як протистояти сезонній алергії

Найкращий варіант – діяти на упередження. Запрограмуйте у смартфоні щорічне нагадування про початок терапії проти сезонної алергії – за 2 – 3 тижні до цвітіння дерев. Є спеціальні портали, де відображається карта з прогнозом алергії по днях, а також застосунки, які повідомляють про тип і кількість пилку у вашому регіоні.

Чому приймати антигістамінні препарати рекомендують заздалегідь? Бо вони часто мають накопичувальну дію.

Рекомендації лікаря:

  • обов’язкова гігієна: часто миємо руки, не торкаємося повік;
  • промиваємо ніс ізотонічним сольовим розчином;
  • очищуємо очі штучною сльозою;
  • в разі ураження повік протираємо їх вранці й увечері спеціальними офтальмологічними серветками;
  • на період алергії утримуємося від мейкапу очей;
  • м'які контактні лінзи, що носять при міопії, далекозорості, астигматизмі, міняємо на окуляри чи одноденні лінзи. Це має визначати тільки офтальмолог;
  • застосовуємо гормональні спреї для горла й носа.

Інна Русєва

“Якщо до алергії доєдналося запалення в кон’юнктиві, рогівці чи передній камері ока, призначаються топічні стероїди. Тому за перших ознак дискомфорту очей краще одразу звернутися до окуліста”.

Тим, хто вперше потерпає від полінозу, лікарка рекомендує відвідати алерголога й здати алергопроби.

Нові правила життя

У сезон алергії для зменшення симптомів є сенс відкоригувати звичний спосіб життя:

  • ходити у масці, щоб пил і пилок не осідали на слизових оболонках;
  • носити сонцезахисні окуляри, які теж перешкоджають потраплянню алергенів через очі;
  • не виходити на вулицю у вітряні дні або коли повідомляють про підвищення забрудненості повітря;
  • завішувати відчинено вікно вологим простирадлом, яке затримує пил і пилок, чи користуватися кондиціонером;
  • провітрювати кімнату ввечері або після дощу, коли концентрація пилку мінімальна;
  • частіше робити вологе прибирання;
  • уникати побутових хімічних засобів із пульверизатором.

Та головне, не займатися самолікуванням, а отримати кваліфіковану консультацію у спеціаліста. Адже свербіж, почервоніння, дискомфорт очей та мутність зору можуть свідчити про інші офтальмологічні захворювання.

Источник материала
Поделиться сюжетом