20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На думку вчених, розширення мережі Starlink підвищує ризик зіткнень у космосі
На думку вчених, розширення мережі Starlink підвищує ризик зіткнень у космосі

На думку вчених, розширення мережі Starlink підвищує ризик зіткнень у космосі

SpaceX зараз має близько 5900 супутників Starlink на низькій навколоземній орбіті, але хоче запустити 30 000, що створює потенційні проблеми з безпекою, оскільки простір навколо планети стає все більш перевантаженим.

Компанія Ілона Маска SpaceX продовжує нарощувати мережу інтернет-супутників Starlink і вже зараз контролює левову частку всіх активних супутників на навколоземній орбіті. За даними компанії Slingshot Aerospace, що спеціалізується на космічних технологіях, торік із 9241 активних супутників на орбіті, 5648 належали Starlink, що становить майже 60% від загальної кількості супутників у космосі.

Ще більш вражаючим виглядає те, що переважна більшість — 89% усіх орбітальних супутників зараз контролюють комерційні компанії, а не державні чи військові організації. І в цьому сегменті домінуючі позиції займає все та ж Starlink.

Хоча абсолютна кількість супутників на орбіті останніми роками продовжує зростати, багато хто з них вже неактивний. За оцінками Slingshot, наприкінці 2023 їх налічувалося близько 3356 штук. Враховуючи ці дані, частка Starlink від усього числа супутників, активних і неактивних, як і раніше, становить близько 45% і вважається найбільшою орбітальною мережею в космосі.

За даними астронома Гарвард-Смітсонівської обсерваторії Джонатана Макдауелла (Jonathan McDowell), наприкінці минулого року на орбіті знаходилося вже 5896 супутників Starlink, з яких 98% були в робочому стані, тобто тільки за минулий рік SpaceX додала близько 250 нових.

Таке стрімке нарощування орбітальної мережі Starlink, що почалося 2020 року, різко збільшило загальну кількість супутників на низьких навколоземних орбітах. Однак їхнє збільшення в космосі породжує і нові ризики. Зокрема, фахівці зазначають, що страхування космічних запусків та самих супутників на орбіті може стати складнішим та дорожчим.

Так, минулого року космічні страхові компанії зазнали страхових збитків на суму близько 1 млрд доларів, а заробили лише близько 557 мільйонів доларів на платежах клієнтів. При цьому зростання ризиків зіткнень у космосі є одним із ключових факторів зростання збитків у цій галузі.

Генеральний директор Slingshot Aerospace Мелісса Куінн (Melissa Quinn) закликає до більшої координації в космічній галузі для забезпечення безпеки на орбіті: «Нам необхідно об’єднатися, щоб досягти значного прогресу в координації безпечного використання космосу». І справді, ризик зіткнень великий. Лише у другій половині 2023 року супутники Starlink успішно уникли понад 24 000 потенційних зіткнень з іншими об’єктами.

Однак у міру продовження активної фази розгортання орбітальної мережі Starlink, ситуація може знову загостритися, оскільки SpaceX має дозвіл американського регулятора FCC на запуск до 42 тисяч супутників.

Крім цього, FCC нещодавно дозволила SpaceX використати додаткові радіочастоти для збільшення пропускної спроможності своєї глобальної мережі супутникового інтернету. Це також опосередковано вказує на плани компанії продовжити активне нарощування супутників у найближчі роки, що обіцяє подальше зростання потенційних ризиків зіткнень та інших проблем, пов’язаних із перевантаженістю навколоземного космічного простору.

Источник материала
Поделиться сюжетом