Нацбанк пом’якшив валютні обмеження для бізнесу
Нацбанк пом’якшив валютні обмеження для бізнесу

Нацбанк пом’якшив валютні обмеження для бізнесу

Національний банк України впроваджує чергове пом'якшення валютних обмежень для підприємств, яке стане найбільшим з початку повномасштабної війни.

Про це повідомила пресслужба НБУ, передає Укрінформ.

«Національний банк України впроваджує найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень для підприємств з початку повномасштабної війни. Метою цих змін є поліпшення умов ведення бізнес-діяльності в Україні та виходу вітчизняного бізнесу на нові ринки, а також підтримка відновлення економіки та сприяння припливу нових інвестицій в країну», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що зміни стосуватимуться кількох напрямків. По-перше, скасовуються всі валютні обмеження для імпорту робіт та послуг, для оплати аеропортових та портових зборів, штрафів, а також членських внесків. Такі зміни підтримають українських виробників та забезпечать можливість вітчизняного бізнесу виходити на нові ринки, в тому числі ті, з яких витісняються виробники країни-агресора завдяки санкціям.

По-друге, забезпечено можливість бізнесу репатріювати дивіденди за корпоративними правами чи акціями за кордон, що нараховані за результатами діяльності за період, що розпочинається з 1 січня 2024 року.

По-третє, надано можливість переказувати кошти за кордон за лізингом/орендою. Юридичні особи та ФОПи матимуть змогу переказувати кошти за кордон для розрахунків за договорами лізингу/оренди без додаткових обмежень щодо предмету угоди, а також дати укладення договору. Раніше такий дозвіл поширювався лише на лізинг/оренду транспортних засобів.

По-четверте, НБУ спростив умови для купівлі валюти резидентами з метою обслуговування й повернення «нових» зовнішніх кредитів, кошти за якими надходять в іноземній валюті з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках. Крім того, НБУ дасть змогу бізнесу купувати іноземну валюту для сплати процентів за «новими» кредитами, незалежно від строку користування кредитом.

По-п'яте, надана можливість погашати проценти за «старими» зовнішніми кредитами. Резиденти-позичальники матимуть змогу переказувати кошти за кордон для оплати процентних платежів за «старими» зовнішніми кредитами, що відповідно до умов кредитного договору підлягають сплаті в період із 24 лютого 2022 року.

По-шосте, пом'якшуються обмеження в частині переказу іноземної валюти від представництв на користь своїх материнських компаній. Щомісячний ліміт для проведення таких операцій (одним представництвом однієї компанії) встановлено на рівні 5 млн євро в еквіваленті.

Регулятор наголошує, що всі зазначені зміни запроваджуються з огляду на сформованість необхідних передумов і не мають створити додаткових ризиків для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку.

Переважна більшість змін набирають чинності з 4 травня. З 13 травня запрацює можливість репатріювати «нові» дивіденди.

Як повідомлялося, з 21 червня 2023 року НБУнадав можливість резидентам здійснювати перекази за кордон для обслуговування й повернення нових зовнішніх кредитів, кошти за якими надходитимуть з-за кордону після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках.

Теги по теме
Нацбанк Экономика курс валют Бизнес
Источник материала
Поделиться сюжетом