Отруйний рятівник: багатоніжка може вилікувати людей із хворими нирками, вважають учені
Отруйний рятівник: багатоніжка може вилікувати людей із хворими нирками, вважають учені

Отруйний рятівник: багатоніжка може вилікувати людей із хворими нирками, вважають учені

Звернувши увагу на страхітливу і отруйну комаху, вчені виявили в ній ймовірний ключ до порятунку мільйонів людей. Її отрута може допомогти нашим найважливішим органам залишатися здоровими.

Хвороби нирок залишаються важливою глобальною проблемою охорони здоров'я, зачіпаючи мільйони людей і щорічно призводячи до високої смертності. Нирки відіграють найважливішу роль у фільтрації відходів і надлишків води з нашого організму, тому ушкодження цих життєво важливих органів може призвести до серйозних ускладнень, включно з хронічною хворобою нирок (ХХН). Прагнучи боротися з цією зростаючою проблемою, вчені постійно досліджують інноваційні методи лікування, спрямовані на поліпшення здоров'я і функціональності нирок, і одним із них стало використання моторошної комахи, пише Nature World News.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Нове дослідження, проведене в Китаї, дало змогу знайти потенційно новий спосіб лікування захворювань нирок, для якого використовується незвичне джерело: отрута китайської червоноголової сороконіжки (Scolopendra subspinipes mutilans). Ця отрута містить унікальні алкалоїдні хімічні речовини, які довели свою ефективність у лікуванні ниркових захворювань. Дослідження, детально описане в Journal of Natural Products, показало, як ці алкалоїди можуть ефективно зменшувати запалення та фіброз у клітинах нирок. Ці стани зазвичай асоціюються з ХХН, передуючи погіршенню функції нирок.

Важливо Таргани врятують людей від стихійних лих: вчені створили рій кіборгів-комах (відео)

Під час дослідження в отруті сороконіжки було виявлено 12 нових алкалоїдних сполук, а також шість раніше відомих аналогів. Ці сполуки були виділені та проаналізовані за допомогою передових спектроскопічних і обчислювальних методів. Один з алкалоїдів, зокрема, впливає на специфічний білок, пов'язаний із нирковим фіброзом, що відкриває нові можливості для терапевтичного втручання, заявили автори. У традиційній медичній практиці Східної Азії червоноголову сороконіжку використовували для лікування різних хвороб, включно із серцевими захворюваннями та епілепсією. Об'єднання таких традиційних знань із сучасними науковими методами може відкрити нові двері для ефективного лікування нирок та інших захворювань, впевнені дослідники.

Хронічна хвороба нирок — широко поширена проблема, мільйони випадків якої не діагностуються в усьому світі. Тільки в США, за оцінками, близько 37 мільйонів дорослих страждають на ХХН, і багато пацієнтів щодня проходять процедуру діалізу. Це дослідження дає надію на більш ефективні та інноваційні методи лікування, які можуть значно поліпшити їхнє життя.

Раніше Фокус писав про прорив у захисті медоносних бджіл. США вперше схвалили вакцину від смертельної хвороби цих комах.

Також Фокус писав про те, наскільки правдиві переконання про масове вимирання бджіл на Землі. Вчені розповіли про масштаби скорочення популяції бджіл, наслідки цього для людини та альтернативні способи запилення.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги по теме
Здоровье Медицина исследование наука
Источник материала
Поделиться сюжетом