«Євробачення-2024»: нові правила, символізм в українській постановці та ставки на переможця
«Євробачення-2024»: нові правила, символізм в українській постановці та ставки на переможця

«Євробачення-2024»: нові правила, символізм в українській постановці та ставки на переможця

Відкриття «Євробачення-2024» у Мальме відбудеться 7 травня. Цього дня виступатимуть учасники першого полуфіналу, серед яких і наші alyona alyona та Jerry Heil. З піснею Teresa & Maria співачки вийдуть на євроарену під номером 5.

На другий полуфінал чекайте 9 травня, фінал – 11-го. Участь у 68-му пісенному конкурсі візьмуть 37 країн.

Про всі цікавинки та нововведення «Євробачення-2024» - у матеріалі Коротко про.

Постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil - Таню Муіньо

Номер для alyona alyona і Jerry Heil на пісенному конкурсі «Євробачення-2024» зрежисувала Таню Муіньо. 

- Ми неймовірно раді, що режисеркою номера стала Таню. Це вчергове підкреслює ідею нашої пісні: єдність людей, єдність жінок, дів! Таню Муіньо - сильна особистість, талант, що не просто представляє Україну на міжнародній арені, вона - лідер, що створює тренди. На початку нашої співпраці ми проговорили все, що болить та резонує нам у нашій пісні, і вже за декілька діб почули бачення режисерки, яке вразило нас. Ми зрозуміли: це те, як ми хочемо через наш номер промовляти до світу! Єдність, сталева сила дів, віра та воля! Ми знаємо, що ця постановка зʼєднає серця по всьому світу в стремлінні до перемоги світла над темрявою! – поділилися наші конкурсантки в коментарі eurovision.ua

У доробку української режисерки – кліпи для Кеті Перрі, Біллі Айліш, Lil Nas X, Cardi B, Lizzo, The Weeknd, Брітні Спірс, Елтона Джона, Дженніфер Лопес, Ленні Кравіца, Гаррі Стайлса. Таню Муіньо - лауреатка премії MTV Video Music Awards за найкращу операторську роботу та поп-відео і дворазова номінантка на Grammy у категорії «Найкраще музичне відео».

Де дивитися?

Півфінали та фінал «Євробачення-2024» можна буде подивитися на телеканалі «Суспільне Культура». Також трансляція конкурсу відбуватиметься на сайтах «Суспільне Культура», eurovision.ua, на YouTube «Євробачення Україна» та інших диджитал-платформах «Суспільного».

Як голосувати цього року?

Одне з важливих нововведень «Євробачення-2024» стосується голосування у фіналі конкурсу. Цього року глядачі зможуть проголосувати 11 травня безпосередньо перед виходом на сцену першого учасника.

Це дозволить глядачам швидше віддати свій голос за свого фаворита, а не чекати завершення виступів усіх конкурсантів, як це було з моменту запровадження глядацького голосування у 1997 році (за винятком 2010 та 2011 років, коли голосування також розпочиналося на початку шоу).

Шанувальники з країн, які не беруть участі в «Євробаченні», тепер матимуть майже добу, щоб проголосувати за пісні, які їм сподобалися. Онлайн-голосування відкриється одразу після завершення другої генеральної репетиції кожного півфіналу та фіналу, що проходить напередодні ввечері, та триватиме до початку прямих ефірів. 

- Раніше голосування у фіналі відкривалося після того, як всі 26 учасників закінчували свої виступи. Натомість ми хочемо дати глядачам можливість долучитися до голосування з самого початку - якщо ви побачили учасника, який вам сподобався, ви можете одразу ж проголосувати. Звісно, ви можете дочекатися і завершення всіх виступів наприкінці шоу, як це було в попередні роки, - каже виконавча продюсерка шоу Ебба Адіельссон.

Крім того, артисти із Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Великої Британії, а також країни-господарки Швеції вперше повністю виконають свої пісні під час півфіналів. Раніше номери учасників «Великої п'ятірки» та країни-господарки можна було побачити лише у фіналі.

У 2024 році у першому півфіналі виступатимуть Німеччина, Швеція та Велика Британія, а у другому - Франція, Італія та Іспанія.

Нагадаємо, що результати півфіналів «Євробачення» визначають винятково глядачі, тоді як у фіналі конкурсу голосують ще й національні журі. Цього року українські глядачі зможуть голосувати за своїх фаворитів у першому півфіналі, 7 травня.

alyona alyona та Jerry Heil виступлять у першому півфіналі, 7 травня. У цей же день голосує й Україна. Фото: eurovision.tv/

Ведучі

Конкурс вестимуть дві популярні ведучі - шведська телеведуча, комікеса Петра Меде та канадійська акторка шведського походження, модель Малін Акерман.

Вперше Петра Меде проводила «Євробачення» у 2013 році, а у 2016 році її партнером був переможець конкурсу 2015 року Монс Зелмерлев. Петра та Монс розважали глядачів своїми співами, танцями та жартами.

Малін Акерман відома своїми ролями в американських стрічках «27 весіль», «Хранителі», «Пастка 44», «Мільярди».

Кому букмекери прогнозують перемогу?

Згідно з букмекерськими прогнозами на сайті Eurovision World на момент публікації, найвищі шанси на перемогу – у представника Швейцарії Nemo з піснею The Code. Немо Меттлер, більш відомий як Nemo, називає себе небінарною особою (коли людина вважає, що не належить до жодної статі) і просить звертатися до нього – вони/їх.

Швейцарія бере участь у конкурсі з 1956 року і вигравала конкурс двічі.

На другому місці – Хорватія, яку представляє співак Baby Lasagna із рок-піснею Rim Tim Tagi Dim (справжнє ім’я Марко Пурішич). 

Хорватія бере участь у конкурсі з 1993 року і поки що не перемагала.

На третій позиції – італійка Анджеліна Манго з піснею La noia, що перекладається як «Нудьга». Італія бере участь у «Євробаченні» з 1956 року і тричі перемагала на конкурсі.

Четверте місце – у наших alyona alyona і Jerry Heil з піснею Teresa & Maria.

Україна дебютувала на конкурсі у 2003 році і тричі займала перше місце. Перемогу нашій країні принесли Руслана у 2003 році, Джамала у 2016-му та Kalush Orchestra у 2022-му.

Замикають п’ятірку фаворитів Нідерданди. Країну на конкурсі представить репер Йост Кляйн з піснею Europapa.

Нідерланди виступають на «Євробаченні» з 1956 року і здобували перемогу п’ять разів.

Варто додати, що букмекерські прогнози хоча й дають певне уявлення про фаворитів, однак справджуються не завжди. Наприклад, у 2016 році, коли Україну представляла Джамала, боротьбу за перше місце вели Швеція та Росія. Джа спочатку була у десятці, потім у п'ятірці… У день перед фіналом перше місце букмекери пророчили росіянину Сергію Лазарєву. Друге – представниці Австралії Демі Ім. Джамала з піснею «1944» йшла лише третьою. Однак наша виконавиця впевнено виборола перемогу.

А тріумфатор «Євробачення-2011», французький тенор Аморі Вассілі, якого букмекери ставили на перше місце, зайняв 15-те.

У 2016-му, коли перемогла Джамала, конкурс проходив у шведському Стокгольмі. Фото: eurovision.tv/

Джамала оголосить бали від України

Джамала, переможниця «Євробачення-2016», оголосить бали національного журі України в прямому ефірі фіналу «Євробачення-2024» 11 травня.

- Євробачення - це дивовижна річ. Це навіть більше ніж інститут, консерваторія, школа з учнями, з якими ти зустрічаєшся при нагоді. Тут така історія, в яку ти, якщо вже раз потрапив, уже стаєш її частиною. Тому бути речницею цьогоріч - це також для мене особливо. 

Хоча у багатьох ролях доводилося вже побувати за ці сім років, але оголошувати оцінки від власної країни - це буде мій перший такий досвід. Насправді це дуже велика відповідальність, мені здається. Тим паче, що Швеція для мене деякою мірою близька країна, яка займає особливу частинку мого серця з 2016 року. У Мальме я не була, але сподіваюсь, що відчую через прямий ефір цю неймовірну атмосферу конкурсу та саме місто, - говорить Джамала.

Хто може бути в національному журі?

За правилами пісенного конкурсу, склад національного журі буде оголошено 11 травня. Кандидатами, серед яких українці обирали журі, були:

  • співачка та авторка пісень FIЇNKA;
  • музичний оглядач, засновник та головний редактор медіа про українську культуру «Лірум» Олексій Бондаренко;
  • музичний журналіст, співзасновник агентства з просування української музики на міжнародний ринок Go West Олександр Варениця;
  • продюсерка, засновниця та CEO музичного лейбла Pomitni Ірина Горова;
  • керівниця танцювального колективу Freedom Ballet, продюсерка гуртів Freedom Jazz та Kadnay Олена Коляденко;
  • засновник та автор музичного медіа Bezodnya Music Макс Нагорняк;
  • продюсерка та програмна директорка радіостанцій, радіо- та телеведуча Анна Свірідова;
  • креативний продюсер телевізійних проєктів «Україна має талант», «Х-Фактор», «Маска», хореограф та суддя талант-шоу «Танцюють всі!», режисер-постановник виступів українських артистів на «Євробаченні» Костянтин Томільченко;
  • співачка, композиторка та авторка пісень, представниця України на «Євробаченні-2010» Олена Тополя;
  • автор та музичний продюсер пісень для Тіни Кароль, Monatik, Zlata Ognevich, Wellboy, Анни Трінчер, шоуранер музичного реаліті-шоу «Мультитрек» Євген Тріплов.

Хтось із них – а саме п’ятірка кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів, - оцінюватиме виступи виконавців з інших країн у фіналі пісенного конкурсу. Головою журі автоматично стане кандидат із найбільшою підтримкою під час опитування. В опитуванні, яке проходило у застосунку «Дія», взяли участь 235 572 користувачів. 

Теги по теме
Евровидение
Источник материала
Поделиться сюжетом