19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Науседа та Шольц на зустрічі в Литві обговорили посилення ППО України
Науседа та Шольц на зустрічі в Литві обговорили посилення ППО України

Науседа та Шольц на зустрічі в Литві обговорили посилення ППО України

Президент Литви Гітанас Науседа та канцлер ФРН Олаф Шольц у Литві обговорили низку питань, зокрема безпекову ситуацію в Європі та підтримку України, в тому числі – системами ППО.

Про це передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу президента Литви. 

Під час двосторонньої зустрічі Науседа та Шольц обговорили ситуацію з безпекою в регіоні та майбутній саміт НАТО у Вашингтоні. «Втілюючи рішення Вільнюського саміту, ми повинні продовжувати думати про те, як зміцнити Балтійський регіон і східний фланг НАТО. Ми повинні прагнути повної реалізації оборонних планів НАТО та ротаційної моделі протиповітряної оборони, а також нарощувати інвестиції в оборону», - сказав Науседа.

Він також наголосив на важливості реалізації євроатлантичних прагнень України та значення цього для безпеки і стабільності всього євроатлантичного простору, оскільки «місце України – у сім'ї НАТО».

Президент Литви наголосив на тому, що високо цінує ініціативу та лідерство Німеччини у вжитті невідкладних заходів щодо посилення протиповітряної оборони України, в тому числі – рішення направити в Україну додаткову систему ППО Patriot. «Литва приєднається до вашої ініціативи – ми плануємо допомогти Україні необхідними радіолокаційними системами для спостереження за повітряним простором», - зазначив литовський лідер.

Він привітав активізацію зв’язків між Литвою та Німеччиною у галузі оборонної промисловості. «Сподіваюся, що рішення німецької компанії Rheinmetall працювати в Литві відкриє ще більше можливостей для розвитку співпраці між підприємствами оборонної промисловості», - зазначив Науседа.

Науседа та Шольц також відвідали в Пабраде німецьких солдатів, які входять до складу бойової групи посиленої передової присутності НАТО в Литві, і спостерігали за ходом масштабних військових навчань Бундесверу Grand Quadriga 2024. При цьому глава Литви подякував Німеччині і особисто канцлеру ФРН за внесок у зміцнення обороноздатності Литви – рішення розмістити на постійній основі бригаду в Литві.

Як повідомлялося, на початку квітня до Вільнюса прибула перша група управління штабу німецької 45-ї механізованої бригади «Литва». Ці військові відповідатимуть за планування перекидання бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури. 

Фото: сайт Президента Литовської Республіки

Теги по теме
Украина Литва
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны