19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі
Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі

Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі

У мережі з’явилися подробиці квітневого галасу з приводу масового злому пристроїв Apple за допомогою Pegasus-подібного трояна. Про це написали у Wired.

Йдеться про ситуацію, коли безліч власників iPhone по всьому світу почали отримувати повідомлення від Apple наступного змісту:

“Apple виявила, що ви стали жертвою найманської шпигунської атаки, яка намагається віддалено скомпрометувати iPhone, пов’язаний з вашим Apple ID”. 

Багато одержувачів цього пуша живуть в Індії, але є чимало користувачів з європейського континенту. Компанія Blackberry, яка зараз займається софтом для кібербезпеки, провела розслідування та встановила безліч достовірних випадків віддаленого злому iPhone у 150 країнах. Експерти описали експлойт як «складний імплант iOS» і розповіли, що його ноги ростуть з Китаю.

Вперше цей метод злому засвітився в Гонконгу в 2020 році і отримав назву LightSpy. Тепер же він удосконалився:

“Це повнофункціональний модульний набір інструментів для спостереження, який в першу чергу фокусується на крадіжці приватної інформації жертв, включаючи надспецифічні дані про місцезнаходження та запис звуку під час голосових викликів через IP”, – експерти Blackberry. 

Шпигунське ПЗ LightSpy вміє підслуховувати за власником iPhone через вбудований мікрофон, а також переглядати все, що відображається на екрані, у тому числі листування з наскрізним шифруванням Signal і WhatsApp. У першій ітерації LightSpy потрапляв на айфон за натисканням на фішингове посилання, а тепер він вміє заражати пристрій без будь-яких дій з боку власника – досить просто надіслати йому модифіковане зображення до WhatsApp або iMessage.

Судячи з усього, Apple поки що нездатна повністю захистити iOS від подібних атак. На це вказує поява “Захищеного режиму”, при якому айфон урізається в можливостях і стає більш схожим на бункер.

Источник материала
Поделиться сюжетом