19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Отримують золото за командну роботу: джмелі вдруге за рік приємно здивували вчених
Отримують золото за командну роботу: джмелі вдруге за рік приємно здивували вчених

Отримують золото за командну роботу: джмелі вдруге за рік приємно здивували вчених

Нове дослідження розкриває дивовижні навички співпраці у комах, попри їхній крихітний мозок.

Земля є домівкою для неймовірної кількості комах і останнім часом увагу вчених дедалі більше привертають джмелі. Раніше вчені провели експеримент, у якому виявили, що джмелі демонструють таку саму поведінку, що й люди. У новому дослідженні джмелі вдруге цього року здивували вчених, демонструючи дивовижні навички співпраці, пише Science Alert.

У новій роботі команди з Університету Оулу у Фінляндії провели серію лабораторних експериментів, у яких узяли участь джмелі (Bombus sp.), які вкотре довели, що здатні розв'язувати спільні завдання навіть у межах свого крихітного мозку.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами провідного автора дослідження та поведінкового еколога Оллі Лукола, у своїй роботі вони з колегами хотіли з'ясувати, чи відображає поведінка при виконанні спільних завдань індивідуальні зусилля, просте визнання присутності партнера або глибше розуміння ролей і цілей. Дослідники нещодавно визначили ці три з чотирьох різних типів кооперативної поведінки, щоб краще розмежувати їх.

Більш ранні дослідження вже показали, що шимпанзе, дельфіни, вовки й птахи працюють спільно для досягнення спільної мети. Водночас четвертий тип кооперативної поведінки, "співпраця", раніше вважався відмінною рисою людей і рідко зустрічався у тварин.

Зважаючи на розмір мозку джмелів, учені не очікували від них багато чого, проте їм вдруге за рік вдалося здивувати дослідників. Нові лабораторні експерименти підтверджують, що джмелі здатні навчатися поетапним завданням, а потім вчать родичів розв'язувати проблеми, володіти інструментами, рахувати та навіть вирішувати математичні рівняння.

Команда виявила, що партнерам бджіл, яким не давали увійти в тестовий простір, було потрібно більше часу, щоб штовхнути блок або двері. Водночас контрольні бджоли, які навчилися штовхати блок або двері наодинці, одразу ж бралися до роботи, намагаючись отримати доступ до нагороди без будь-чиєї допомоги. Коли бджіл навчали парами, вони чекали свого партнера, щоб розпочинати завдання, наприклад, зрушення блоку.

В інших тунельних експериментах бджоли зволікали перед дверима, що приховують свою нагороду, поки не прибув їхній приятель із дресування. За словами Лукола, їхні результати показують, що кооперативна поведінка джмелів — не просто побічний продукт індивідуальних зусиль, а також і соціальний вплив.

Водночас команда визнає, що подібну поведінку складно відрізнити. Наприклад, бджоли, що розгорнулися в тунелі, могли бути "завербовані" партнерами для відкриття дверей. Однак існує ймовірність, що джмелі просто асоціювали присутність іншої бджоли біля дверей із доступом до солодкої нагороди.

Лукол наполягає, що потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи дійсно джмелі розуміють роль свого партнера. Команда припускає, що це можна зробити за принципом того, як раніше були проведені експерименти з дельфінами: вчені вимагатимуть від бджіл синхронізуватися при натисканні кнопки для отримання нагороди.

Команда також має намір з'ясувати, як джмелям вдалося розвинути таку здатність до співпраці, адже в дикій природі вони, як правило, діють поодинці. Автори припускають, що кооперативна поведінка насправді може бути більш поширеною у тваринному світі, ніж вважалося раніше.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили на Землі нових розумних істот, і це відомі комахи.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом