19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені знайшли рідкісний предмет, який коштував більше ніж золото
Вчені знайшли рідкісний предмет, який коштував більше ніж золото

Вчені знайшли рідкісний предмет, який коштував більше ніж золото

Неймовірно рідкісний предмет римської епохи, виготовлений із речовини, яка колись коштувала більше, ніж його вага в золоті, було виявлено на одній з археологічних пам’яток Великої Британії. Предмет було виявлено під час розкопок, проведених у 2023 році археологами та волонтерами на місці римської лазні, розташованої на території спортивного клубу в місті Карлайл на півночі Англії.

У результаті випробувань грудки, виготовленої з м’якої, загадкової, фіолетової субстанції, з’ясувалося, що вона містить бджолиний віск і елемент, відомий як бром. Це переконливо свідчить про те, що він являє собою твердий зразок тирійського пурпуру — штучного пігменту, який високо цінували в стародавньому світі.

Цей барвник пурпурного кольору виділяють кілька видів хижих морських равликів, що мешкають у Середземномор’ї. Виробництво тирійського пурпуру було надзвичайно складним завданням. Процес був складним і вимагав збору тисяч морських равликів. За оцінками фахівців, для отримання 1 грама барвника необхідно було обробити до 12 000 окремих молюсків.

У результаті за часів Римської імперії цей барвник був дуже дорогим, настільки, що коштував більше, ніж золото, фунт за фунт. Пігмент, як правило, призначався для використання вищими верствами суспільства.

«Протягом тисячоліть тирійський пурпур був найдорожчим і найбільш затребуваним кольором у світі, — сказав у пресрелізі Френк Джикко, археолог із консалтингової компанії Wardell Armstrong, яка брала участь у розкопках у Карлайлі. За словами Джикко, знахідка цілісного зразка, подібного до того, що знаходиться в Карлайлі, — це дуже незвичайна знахідка.

«Це єдиний відомий нам приклад у Північній Європі — можливо, єдиний приклад цільного зразка пігменту у вигляді невикористаного фарбувального пігменту де-небудь у Римській імперії», — сказав Джикко в прес-релізі.

«Приклади цього пігменту були знайдені в настінних розписах (наприклад, у Помпеях), а також у деяких розписаних трунах високого статусу з римської провінції Єгипет». Вважається, що тирійський пурпур був уперше виготовлений у II тисячолітті до н.е. фінікійцями — стародавньою цивілізацією Середземномор’я, що зародилася в прибережному Леванті, здебільшого на території, яку зараз займає сучасний Ліван.

Найбільшу популярність пурпурний пігмент здобув у Тирі — місті, розташованому в Лівані, що є одним із найдавніших постійно населених поселень у світі. Однак його виробляли і в інших регіонах Середземномор’я, наприклад у Північній Африці. Зразок тирського пурпуру з Карлайла, найімовірніше, використовували для розпису фресок, повідомила Newsweek Сара Ірвінг, представниця Ради Камберленда, що співпрацювала з компанією Wardell Armstrong у проєкті розкопок.

Іноді пігмент використовували для розпису стін у величних громадських будівлях, а також у будинках і володіннях еліти. Однак його також використовували для фарбування одягу. Під час розкопок на місці римської лазні було виявлено понад 2800 значущих знахідок, зокрема сотні монет, різьблене дорогоцінне каміння і дві монументальні кам’яні голови. «Після виявлення двох римських монументальних голів та інших цінних предметів у рамках проєкту було знайдено захопливі знахідки світового значення.

Заплановано нові розкопки, а також можливість відвідати місце і подивитися на роботи, що ведуться», — заявила членкиня ради Камберленда Енн Квілтер у прес-релізі. Британія була окупована Римом з 43 по 410 рр. н.е., а Карлайл розташовувався вздовж Адріанової стіни, яка позначала кордон між імперією і нескореними територіями на півночі.

Источник материала
Поделиться сюжетом