19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Бебі-бум у Долині Смерті. У Диявольській дірі вперше за 25 років відбулося успішне розмноження
Бебі-бум у Долині Смерті. У Диявольській дірі вперше за 25 років відбулося успішне розмноження

Бебі-бум у Долині Смерті. У Диявольській дірі вперше за 25 років відбулося успішне розмноження

Дослідники зазначають, що в істоти з найменшим ареалом проживання у світі стався найкращий за останню чверть століття сезон розмноження.

Лялечка Диявольської діри (Cyprinodondiabolis) — один із найуразливіших на Землі видів, що перебуває під загрозою зникнення. Представники цього виду мешкають у сумнозвісному національному парку Долина Смерті і являють собою вид з найменшим ареалом проживання серед усіх відомих хребетних, пише IFLScience.

Нещодавно біологи завершили щорічний весняний сезонний підрахунок дитинчат, і були приємно здивовані: цей рік ознаменувався найуспішнішим сезоном розмноження за останню чверть століття. Дитинчата Диявольської діри мешкають лише в одній невеликій печері біля національного заповідника дикої природи Еш-Медоуз в окрузі Най, штат Невада.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Риби Лялечки Диявольської діри вельми мініатюрні та досягають близько 35 міліметрів у довжину. Самці мають яскраво-синє забарвлення, тоді як самки — більш блідо-бірюзове. Відомо, що печера, в якій мешкають риби-лялечки, заповнена водою з м'якою температурою близько 33°C, а риби мешкають лише у верхніх 24 метрах печери.

Лялечки покладаються на невелику площу, освітлену сонцем, де вони можуть харчуватися водоростями. У результаті вчені дійшли висновку, що лялечки Диявольської діри мають найменший у світі ареал проживання серед усіх хребетних на Землі.

Вчені побоюються, що цей вид може опинитися на межі зникнення через втрату середовища проживання: "ділянка світла", необхідна рибам, вельми ненадійна — сейсмічна активність може призвести до вихлюпування води, що зруйнує шельф. Крім того, вчені досі не знають, наскільки глибока печера — її дна досягти раніше так і не вдалося.

На початку 1990-х років щовесни вчені налічували в печері близько 200-250 лялечок, проте протягом останніх 20 років їхня кількість значно скоротилася і досягла всього близько 90 особин. У 2013 році вчені взагалі змогли виявити лише 35 лялечок. На щастя, цього року дослідники нарахували 191 дитинча Диявольської діри, що є найвищим показником з березня 1999 року.

Зазначимо, що вчені підраховують риб двічі на рік, наступний підрахунок має відбутися восени 2024 року. За словами старшого біолога Служби рибальства і дикої природи США Майкла Швемма, приємно спостерігати тенденцію до зростання настільки мінливої популяції.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виміряли глибину озера, якого в Долині Смерті бути не повинно.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом