19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ядерні погрози Кремля: Кірбі назвав найлегший спосіб, як Росії захистити свої війська
Ядерні погрози Кремля: Кірбі назвав найлегший спосіб, як Росії захистити свої війська

Ядерні погрози Кремля: Кірбі назвав найлегший спосіб, як Росії захистити свої війська

Про це заявив координатор Ради нацбезпеки США зі стратегічних комунікацій. Так Джон Кірбі відповів на ядерні погрози Москви.

"Найлегший спосіб уникнути цього – просто вивести свої війська"

Якщо Путін і російські офіційні особи стурбовані тим, що їхні війська в Україні можуть бути уражені зброєю, яку виготовили в інших державах, то найлегший спосіб уникнути цього – просто вивести свої війська,
– заявив Кірбі.

Втім, попри агресивну риторику Кремля, наразі адміністрація Білого дому не бачить реальних кроків з боку Росії щодо ймовірного використання ядерної зброї.

"Для лідера великої ядерної держави це просто безрозсудно та безвідповідально брязкати ядерним арсеналом та натякати на його потенційне використання. Очевидно, що ми стежимо за цим зараз і продовжували дуже уважно стежити раніше. Можу вам сказати, що поки що ми нічого не побачили, навіть попри безрозсудну риторику, що змусило б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування", – підкреслив посадовець Білого дому.

До речі, речник Держдепу також заявляв, що наразі Вашингтон не бачить ознак ймовірного використання Росією ядерної зброї на території України.

Російська ядерна риторика була безрозсудною та безвідповідальною протягом усього конфлікту. Попри все ми не бачили жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції у відповідь на ці заяви, а також жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні,
– заявив Метью Міллер.

Що цьому передувало

  • Нещодавно Москва повідомила про виклик британського посла до російського МЗС, аби висловити ноту протесту. Цьому передувала заява міністра закордонних справ Великої Британії Джеймса Кемерона про те, що Україна має повне право використовувати зброю, надану Лондоном, для завдання ударів по цілях всередині Росії.
  • У відповідь окупанти заволали, що готові завдавати ударів по британських військових об'єктах, як на території України, так і поза її межами.
  • Також рупор Путіна Пєсков заявив, що Росія почала підготовку до ядерних навчань, звинувативши Джеймса Кемерона й Еммануеля Макрона у нібито "провокаційних заявах і погрозах" та посиленні підтримки України.
  • Речник Пентагону назвав заяви Кремля прикладом "безвідповідальної риторики". Також бригадний генерал Патрик Райдер зауважив, що подібні обурливі тези країна-агресорка вже неодноразово демонструвала.
  • Аналітики ISW зазначили, що ядерними погрозами Росія намагається контролювати рішення Заходу.
  • У ГУР також відреагували на анонс ядерних навчань. Андрій Юсов зазначив, що подібні заяви не є чимось новим. Ядерний шантаж – стабільна практика режиму Путіна. Також представник ГУР додав, що наразі розвідка чогось нового у заявах ворожого міноборони, окрім інформаційного ефекту, не спостерігає.
  • "Зрозуміло, що вся необхідна інформація збирається, і над цим працюють і українські спецслужби та, власне, і весь вільний світ", – сказав Юсов.
Источник материала
Поделиться сюжетом