19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Камінь із незадоволеним обличчям: що особливого в найотруйнішій рибі у світі
Камінь із незадоволеним обличчям: що особливого в найотруйнішій рибі у світі

Камінь із незадоволеним обличчям: що особливого в найотруйнішій рибі у світі

Кам'яна риба вважається експертом у маскуванні та використовує свої неймовірно отруйні шипи лише для захисту.

Наша планета є домом для безлічі різних химерних видів, а деякі з них також можуть бути неймовірно отруйними. Деякі з них ковзають поверхнею планети, інші повзають, а треті — літають небом, проте найотруйніший вид на планеті мешкає в земних океанах, пише IFLScience.

Йдеться про рибу-камінь. Ця назва стосується п'яти видів роду Synanceia, зокрема рифової риби-каменя (Synanceia verrucosa) і гирлової риби-каменя (Synanceia horrida). Відомо, що представники цього роду — майстри камуфляжу, здатні мімікрувати під корали або каміння мулистого морського дня в Індо-Тихоокеанському регіоні.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дані Австралійського музею свідчать про те, що рифові кам'яні риби, як правило, харчуються рибою і ракоподібними, чатуючи, а потім кидаючись на свою здобич. Вчені також виявили, що неймовірно сильна отрута рифової кам'яної риби міститься в шипах її спинного плавця. Ці шипи містять високотоксичну отруту, що спричиняє сильний біль, а часом і смерть. Дані Книги рекордів Гіннеса також свідчать про те, що саме у гирлової риби-каменя найбільша отруйна залоза на планеті з усіх відомих риб.

Шипи кам'яних риб мають борозенки, що нагадують голки для підшкірних ін'єкцій, і використовуються ними лише для захисту від хижаків. Коли риби-камені відчувають загрозу, вони споруджують "голки". Кожен із шипів оточений одразу двома отруйними залозами, а серйозність реакції на отруту, як правило, залежить від того, скільки шипів було залучено і якою була глибина їхнього проникнення.

За словами дослідників, біль від пошкодження шипами кам'яної риби є болісно та інтенсивним. За словами доцента Університету Квінсленду Браяна Фрайя, якщо наступити на рибу-камінь, вона активізує залозу, вона розривається, а отрута риби бризкає вгору по хребту. Результатом є болючий укус, який був описаний як "гірший, ніж пологи".

Раніше найбільш дієвим способом нейтралізувати отруту вважалася терапія гарячою водою в очікуванні медичної допомоги. На щастя, 1959 року вчені розробили протиотруту, що знижує ймовірність серйозних ушкоджень після атаки кам'яної риби.

Раніше Фокус писав про те, що синій слиз на дні океану загнав учених у глухий кут.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом