19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Світан пояснив, завдяки чому вдалося запобігти замаху на Зеленського
Світан пояснив, завдяки чому вдалося запобігти замаху на Зеленського

Світан пояснив, завдяки чому вдалося запобігти замаху на Зеленського

Полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор, військовий експерт Роман Світан пояснив 24 Каналу, що немає нічого незвичного в присутності російських агентів в українських силових структурах. Також вони можуть намагатися управляти певними процесами.

Структура, яку важко знищити

Річ у тому, що інфільтрація російських або старих радянських кдбешників в українські силові структури відбувалась впродовж останніх 30 років.

КДБ – це структура, яку важко знищити. Вже років 100 вона керує на пострадянському просторі,
– зауважив полковник запасу ЗСУ.

Тому дуже важлива якісна робота контррозвідки Служби безпеки України. За останні півтора року вона добре себе показала. Зараз ми побачили її роботу з протидії вже масштабної операції ворога.

Швидше за все підготовка такої операції була пов'язана з інавгурацією Путіна та зі "скрєпними" датами росіян. Останніми днями були заяви від російських правоохоронних органів щодо пред'явлення судових претензій керівництву України. Все це тиск на військово-політичну верхівку України.

"Водночас той факт, що в плануванні цих процесів брали участь офіцери УДО свідчить про те, що росіяни серйозно взялися за цю справу. Проте українська контррозвідка дуже добре спрацювала", – наголосив Роман Світан.

Більше про замах на керівництво України

  • Контррозвідка та слідчі СБУ розкрили підготовку замаху на Володимира Зеленського, а також Кирила Буданова та Василя Малюка, який готували агенти ФСБ. Здійснити операцію, якою керували з Росії, мали, зокрема, двоє полковників УДО, яких затримали.
  • В планах ворога була ліквідація Володимира Зеленського, тому агенти ФСБ шукали у найближчому колі президента військових, які б взяли Зеленського у заручники, а потім вбили. Перед тим виконавець мав стежити за переміщенням особи під охороною та зливати дані росіянам. По будинку, в якому б вона перебувала, ворог планував завдати ракетного удару, після цього атакувати дронами тих, хто залишився б в живих.
  • Зброю, необхідну для вчинення замаху, виконавцю мав передати полковник УДО. Однак СБУ викрила потенційного виконавця та його "помічників".
  • В СБУ та Офісі генерального прокурора повідомили, що замах на керівництво України мав би стати "подарунком" Путіну на інавгурацію, але став провалом російських спецслужб.
  • Відомо, що до мережі, яка планувала замах, входили 5 членів. Учасникам "операції ФСБ" повідомлено про підозру у державній зраді та підготовці до терористичного акту. Їм загрожує довічне позбавлення волі.
  • Замах на українське керівництво прокоментував речник Державного департаменту США Метью Міллер, який наголосив, що це свідчить "аморальність, яку ми бачимо з боку режиму Путіна від початку цього конфлікту". Він додав, що США тісно контактують з Україною щодо цього інциденту.
Теги по теме
Владимир Зеленский СБУ ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом