19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Виявили 4 типи перфекціонізму: як вони впливають на життя
Виявили 4 типи перфекціонізму: як вони впливають на життя

Виявили 4 типи перфекціонізму: як вони впливають на життя

Спосіб життя та особливості характеру людини впливають на його фізичне та психічне здоров'я, настрій, успішність на роботі та в особистому житті.

У минулому було проведено дослідження, яке визначило кілька найбільш поширених режимів сну і як вони впливають на якість життя. У новій роботі вчені зосередилися на різних формах перфекціонізму – переконання, що досконалість існує, її можна досягнути, і що будь-яке недосконале рішення немає права на існування.

Нове дослідження перфекціонізму

Дослідники зі Східнофінляндського університету опитали 511 учнів середніх шкіл, середній вік – 15,3 року, із п'яти шведськомовних шкіл у Фінляндії. На основі отриманих даних вчені описали чотири психологічні типи людей з різним рівнем перфекціонізму.

Автори роботи визначили рівень перфекціонізму та його зв'язок з якістю життя підлітка, вивчивши такі параметри: прагнення до досконалості, страх помилки, успішність у навчанні (залученість до навчального процесу, емоційне вигоряння), рівень загального щастя (у тому числі симптоми тривоги та депресії).

Учасники дослідження оцінювали за спеціальними шкалами, наскільки вони згодні з твердженнями про своє ставлення до вирішення різних завдань і про свій психологічний стан, наприклад: "Я майже ніколи не задоволений своєю роботою", "Я відчував себе самотнім в останній місяць".

Типи перфекціонізму

Вчені розділили учнів на наступні групи залежно від ступеня перфекціонізму:

  • помірковано стурбовані (низьке прагнення до ідеалу, відносно високий страх помилитися),
  • перфекціоністи (високі прагнення до ідеалу і страх помилитися),
  • амбітні (високе прагнення до ідеалу, низький страх помилитися),
  • не перфекціоністи (низькі прагнення до ідеалу та страх помилитися).

Як перфекціонізм впливає на життя

Як амбітні, так і перфекціоністські школярі були захоплені навчанням і прагнули високих результатів, проте в останніх було зафіксовано більше симптомів емоційного вигоряння, тривоги та депресії. Однак обидва ці типажі були пов'язані з великими стресом та нижчим рівнем добробуту.

Близько 82% учасників дослідження не змінювали свого рівня перфекціонізму протягом навчального року. Однак деякі з помірковано стурбованих перетворилися на не перфекціоністів або перфекціоністів, а деякі з перфекціоністів перейшли в категорію помірковано стурбованих.

Якщо змінювався рівень перфекціонізму, то змінювався і рівень психологічного щастя. Коли учасники дослідження починали сильніше прагнути досконалості, вони сильніше втомлювалися. Коли вони переходили до не перфекціоністського типу, симптоми депресії та тривоги слабшали.

Теги по теме
Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом