20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після серії збоїв
Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після серії збоїв

Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після серії збоїв

Космічний апарат NASA TESS двічі переходив у безпечний режим на початку квітня. Причина першого збою залишається поки загадкою, друга неполадка, ймовірно, пов’язана з тим, що невдовзі після виходу з безпечного режиму після першого збою система орієнтації TESS не змогла успішно відновити роботу.

Апарат NASA TESS шукає планети за межами Сонячної системи, аналізуючи зміни яскравості зірок під час проходження перед ними планет.

3 травня TESS вийшов із безпечного режиму, який був активований 23 квітня. Причиною переходу в цей режим (припинення роботи) став наростаючий імпульс у маховиках, які відповідають за орієнтацію апарату. Це сталося лише через 5 днів після шостої річниці запуску апарату 18 квітня 2018 року.

Це вже друге відключення TESS за останній місяць. 8 квітня відбулося відключення систем, після чого 17 квітня роботу було відновлено. Проте вже 23 квітня був повторний перехід у безпечний режим. Як повідомляється на сайті NASA, його причиною стала невдала спроба відновлення тиску в системі, яка відповідає за передачу імпульсу від маховиків після першого інциденту.

Команда TESS із Массачусетського технологічного інституту скинула тиск у цій системі, що дозволило повністю відновити роботу апарату. Проте першопричина переходу в безпечний режим, що стався 8 квітня, досі залишається нез’ясованою та розслідується фахівцями.

Незважаючи на останні технічні проблеми, TESS продовжує активно працювати. Основну місію супутника було виконано у липні 2020 року, а першу розширену місію завершено у вересні 2022-го, зараз TESS працює в рамках другого продовження місії. Одним з останніх досягнень стало виявлення першої «планети-ізгоя» — екзопланети, що блукає в міжзоряному просторі поза орбітою будь-якої зірки.

Нещодавно NASA закликало наукову спільноту висунути пріоритетні завдання для TESS на майбутні третій та четвертий розширені періоди місії, оскільки незважаючи на поточні неполадки, апарат продовжує активну роботу з пошуку та дослідження нових екзопланет. Його можливості далеко не вичерпані, і ще чимало дивовижних відкриттів, які розширять наші знання про світи за межами Сонячної системи.

Источник материала
Поделиться сюжетом