20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Несподіваний поворот. Виверження Тонга стало рекордним завдяки "зовсім іншим силам"
Несподіваний поворот. Виверження Тонга стало рекордним завдяки "зовсім іншим силам"

Несподіваний поворот. Виверження Тонга стало рекордним завдяки "зовсім іншим силам"

Дослідники виявили, що рекордне виверження підводного вулкана викликане зовсім не тим, що вважалося раніше.

Виверження підводного вулкана Тонга сталося 15 січня 2022 року і стало рекордним, спричинивши найсильнішу грозову бурю, що будь-коли була зареєстрована на планеті. Виверження також стало причиною формування першого відомого мегацунамі з часів античності. Попередні дослідження засвідчили, що підводне виверження було спричинене злиттям двох магматичних камер, проте причина вибуху все ще залишалася незрозумілою, пише Live Science.

Раніше вчені вважали, що вибух міг бути спричинений взаємодією магми й морської води, проте нове дослідження припускає, що ці висновки були помилковими. Тепер учені пропонують альтернативне пояснення того, чому рекордне виверження вулкана Тонга було таким сильним. Нова робота команди припускає, що масштаби виверження могли бути викликані газом, а зовсім не реакцією між магмою і водою.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Команда вважає, що глибина води та супутникові спостереження вказують на колосальне скупчення газу під печаткою всередині вулкана Тонга. Зазначимо, що виверженню 15 січня передувала серія невеликих вивержень у період із 19 грудня 2021 року до 13 січня 2022 року.

Печатка, ймовірно, могла утворитися внаслідок реакції між вулканічними породами та газом, що підіймається з глибин вулкана. З попередніх досліджень уже відомо, що між вмістом діоксиду сірки та хлориду водню в магматичних газах відбуваються швидкі реакції з утворенням мінералів, зокрема ангідриту, кварцу та сульфідів. Утворення цих мінералів призводить до перекриття шляхів потоку, а також потенційного перекриття газового потоку через вулкан.

У результаті газ, замкнений усередині вулкана, імовірно, накопичувався протягом кількох місяців, доки не досяг "критичної точки". Тоді тиск розірвав ущільнення, внаслідок чого і стався вибух. Відомо, що накопичена енергія була настільки великою, що хмара попелу здійнялася на рекордні 58 кілометрів і утворила кратер завглибшки 850 метрів і завширшки 2-3 кілометри.

Деякі дослідники вважають, що виверження Тонга, можливо, було потужнішим, ніж виверження Кракатау в 1883 році. Причиною стало те, що воно підживлювалося внаслідок вибуху глибших шарів породи та викиду газу під високим тиском. Зрештою виверження вщухло, оскільки газовий резервуар спорожнів, а в кратер, що зяяв, хлинула морська вода.

За словами провідного автора дослідження, почесного професора фізики матеріалів Австралійського національного університету Річарда Хенлі, вони з колегами припустили, що саме газові ущільнення насправді можуть бути ключем до пояснення того, чому подібні виверження мають настільки вибуховий характер.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, чи варто звинувачувати виверження вулкана Тонга в аномальній спеці.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом