Рада звільнила віцепрем'єра Кубракова й главу Мінагро Сольського: з'явилася реакція міністра
Рада звільнила віцепрем'єра Кубракова й главу Мінагро Сольського: з'явилася реакція міністра

Рада звільнила віцепрем'єра Кубракова й главу Мінагро Сольського: з'явилася реакція міністра

За словами віцепрем'єр-міністра Олександра Кубракова, його відставку не обговорював із ним ні голова фракції "Слуга народу", ні прем'єр Денис Шмигаль.

Народні депутати Верховної Ради України ухвалили законопроєкти, які передбачають звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем'єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також Миколи Сольського з посади міністра аграрної політики. Про це в четвер, 9 травня, повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

За звільнення міністра проголосували 272 народні обранці, розповів парламентарій.

"Самого віцепрем'єра не було в залі. Прем'єр-міністра теж. Хто замість теж незрозуміло. Коли призначення теж ніхто не знає", — прокоментував Железняк звільнення Кубракова.

Реакція Кубракова

Незадовго до голосування віцепрем'єр Олександр Кубраков прокоментував проєкт рішення про своє звільнення. У публікації на своїй Facebook-сторінці міністр зазначив, що керівництво фракції "Слуга народу" і прем'єр-міністр України Денис Шмигаль не обговорювали з ним питання його відставки.

"Завжди готовий до відкритого діалогу і детального звіту про роботу Міністерства за всіма напрямами в моїй відповідальності. Керівництво фракції та голова уряду Денис Шмигаль зі мною це рішення не обговорювали. На засідання фракції та профільного комітету не був запрошений", — заявив Кубраков.

У своєму пості віцепрем'єр нагадав, що з травня 2021 року він обіймав крісло міністра інфраструктури, а в грудні 2022 року рішенням Ради очолив подвійну посаду віцепрем'єра і міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Щодо голосування за цей проєкт постанови Верховною Радою — за 5 років спільної роботи ми пройшли великий шлях. З абсолютною більшістю — шлях в одному напрямку. Кожен приймає рішення відповідно до своїх переконань і несе за це відповідальність", — резюмував Кубраков.

Звільнення Сольського, суд і відставка

За звільнення міністра агрорної політики України Миколи Солького проголосували 273 парламентарії, розповів нардеп Железняк.

24 березня 2022 року Верховна Рада України призначила Сольського міністром аграрної політики і продовольства.

23 квітня 2024 року НАБУ і САП звинуватили Сольського в незаконному заволодінні державною землею на суму 291 млн грн, а також у спробі придбання земельних ділянок на 190 млн грн. У межах цієї справи також піддаються перевірці посадові особи Держгеокадастру та їхні "куратори", відповідальні за контроль за їхньою діяльністю.

25 квітня 2024 року Сольський подав у відставку.

26 квітня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) вирішив взяти Сольського під варту з можливістю внесення застави в розмірі 75 млн грн, хоча прокурор вимагав заставу в 200 млн грн.

Цього ж дня суму застави в розмірі 75,7 млн грн було внесено за міністра. 29 квітня суд ухвалив рішення про застосування запобіжних заходів до інших підозрюваних у справі Сольського: співорганізатору призначили тримання під вартою з можливістю застави в 30 млн грн, поплічникам — арешт із заставою в 5 млн грн, а іншому поплічнику — заставу в 7,5 млн грн.

Нагадаємо, 23 квітня Кубраков заявляв, що міністерство розвитку громад ініціюватиме зміни до державного бюджету або проситиме кошти з резервного фонду, щоб оплатити ремонт інфраструктури в областях.

Теги по теме
Верховная Рада увольнение министр
Источник материала
Поделиться сюжетом