20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Землетруси можуть бути пов'язані з давнім зіткненням Землі з загадковим тілом, – дослідження
Землетруси можуть бути пов'язані з давнім зіткненням Землі з загадковим тілом, – дослідження

Землетруси можуть бути пов'язані з давнім зіткненням Землі з загадковим тілом, – дослідження

Дослідження заглиблюється в наслідки колосального зіткнення Землі з небесним тілом розміром з Марс, відомим як Тея, приблизно 4,5 мільярда років тому. Ця катастрофічна подія не лише призвела до утворення Місяця, але й, можливо, залишила по собі загадкові "згустки", заховані глибоко в надрах Землі.

Що за згустки?

Ці загадкові утворення, які, як вважають, є залишками давнього зіткнення, зараз перебувають під пильною увагою вчених, які досліджують їхню потенційну роль у формуванні геологічних процесів на Землі.

За словами співавтора дослідження Цянь Юаня з Каліфорнійського технологічного інституту, ці згустки могли відіграти вирішальну роль в ініціюванні тектоніки плит, фундаментального механізму, що спричиняє землетруси і вулканічну активність.

Дослідження припускає, що ці приховані згустки запустили мантійні шлейфи, які, своєю чергою, привели в рух процес, що називається субдукцією.

Що таке субдукція?

Це процес, коли ділянки земної кори занурюються під інші. Науковці вважають, що він міг зіграти важливу роль у створенні умов, необхідних для процвітання життя на нашій планеті через мільярди років.

Втім, не всі експерти переконані у висновках дослідження. Деякі з них ставлять під сумнів складність реконструкції подій, що відбувалися протягом таких великих проміжків часу. Майкл Браун, геолог з Університету Меріленда, вказує на обмеження в нашому розумінні ранньої історії Землі, підкреслюючи філософські складнощі розгадки таємниць далекого минулого.

Це дослідження пропонує інтригуючий погляд на давнє минуле Землі та її тривалу геологічну динаміку. Крім того, воно також продовжує практику постійного пошуку шляхів розгадки таємниць походження та еволюції нашої планети.

Теги по теме
Космос Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом