20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Яку пенсію мають люди з III групою інвалідності
Яку пенсію мають люди з III групою інвалідності

Яку пенсію мають люди з III групою інвалідності

Як призначається пенсія по інвалідності III групи

Особи, що втратили здатність працювати через захворювання або травми, мають право на пенсію. Спеціальна комісія оцінює стан здоров'я і визначає групу інвалідності, при необхідності може бути призначена повторна медична експертиза.

Заява на пенсію подається в управління Пенсійного фонду протягом трьох місяців після встановлення інвалідності для призначення виплат з дати визначення статусу.

Які розміри пенсій для III групи

  • Для осіб з інвалідністю III групи в Україні пенсія становить 50% від величини вікової пенсії. Відмінні умови застосовуються до різних категорій постраждалих:
  • Для осіб, які зазнали впливу Чорнобильської катастрофи чи брали участь у ліквідації її наслідків, розмір пенсії вираховується на основі їхньої заробітної плати, отриманої у зоні відчуження з 1986 по 1990 рік, або як п’ятикратна сума мінімальної заробітної плати станом на 1 січня поточного року.

  • Для осіб, постраждалих внаслідок військових дій, пенсійні виплати складають 60% від їх офіційного грошового забезпечення.

Згідно з державним бюджетом України на 2024 рік, прожитковий мінімум піднято з 2 589 до 2 920 гривень, що призвело до підвищення мінімальних соціальних виплат:

  • Для осіб з інвалідністю I групи мінімальна виплата становить не менше 2 760 гривень;
  • Для осіб з інвалідністю II та III груп, які не працюють: не менше 2 520 гривень;
  • Для осіб з інвалідністю II чи III групи, які працюють: не менше 2 093 гривні.
Теги по теме
Деньги Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом