Чи можна "перестрибнути" землетрус: що буде, якщо пролетіти над зоною поштовхів
Чи можна "перестрибнути" землетрус: що буде, якщо пролетіти над зоною поштовхів

Чи можна "перестрибнути" землетрус: що буде, якщо пролетіти над зоною поштовхів

Дослідники розповіли, чи вдасться людині захиститися від землетрусу, якщо піднятися над ним на висоту близько 9 000 метрів.

Не секрет, що землетруси виникають глибоко в надрах Землі й проявляються на поверхні планети у вигляді поштовхів. Більшість із них відбуваються поблизу кордонів розломів тектонічних плит, проте в рідкісних випадках землетруси можуть проходити далеко від них. Але чи можна "перестрибнути" землетрус, або що станеться, якщо ви пролітатимете над ним на висоті 9 000 метрів? Вчені дали відповідь, пише IFLScience.

Вчені зазначають, що відповідь на це питання може виявитися трохи складнішою, ніж здається на перший погляд.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Землетруси й повітря

Залежно від ситуації землетрус може призвести до деяких наслідків, навіть якщо ви перебуваєте високо в хмарах над ним. За словами вченого з Лабораторії реактивного руху Каліфорнійського технологічного інституту Атілли Комджаті, щоб відповісти на це питання, необхідно розуміти взаємозв'язок між землею та атмосферою.

Коли земля тремтить, це викликає крихітні атмосферні хвилі, здатні поширюватися аж до іоносфери — області, розташованої на висоті до 1000 кілометрів над поверхнею планети. Таким чином землетрус дійсно може викликати якісь атмосферні збурення, навіть високо над поверхнею. Чи відчуєте ви це на борту літака? Ні.

Землетруси вивільняють сейсмічні хвилі, що мають форми хвиль тиску (P) і хвиль зсуву (S). S-хвилі можуть поширюватися лише через тверді середовища, тоді як P-хвилі можуть пересуватися через інші середовища, наприклад, рідини та гази. Простими словами, вони здатні переміщатися в земну атмосферу, і коли це відбувається, вони стають звуковими хвилями частотою нижче 20 Гц. Для людини цей показник є нижнім порогом слуху, а тому нам навряд чи вдасться їх почути.

Що далі рухають хвилі повітрям, то більше вони слабшають. Цей процес також відомий як загасання — процес, завдяки якому речі звучать тихіше, що далі ви перебуваєте від них. Це також процес, який послаблює сонячне світло, коли воно проходить через шари атмосфери або інші середовища, такі як океан.

Таким чином люди в літаку, що пролітає над землетрусом, навіть найсильнішим, не відчують його впливу. На той час як хвилі пройдуть через надра Землі, а тим повітря, вони надзвичайно зменшаться і врешті-решт будуть заглушені власним шумом і рухом літака.

Небезпека все ж таки є

Водночас за словами пілота Рона Вагнера, деяка небезпека для літаків під час землетрусу все ж є, але вона іншого роду.

Пілот розповів, що керував літаком під час землетрусу, який став на заваді керуванню: він спричинив вимкнення електроенергії на наземній базі, що призвело до проблем із навігаційними приладами літака, а також здатністю пілота спілкуватися з авіадиспетчером. Крім того, втратила сигнал радара, а тому співробітники диспетчерської служби більше не могли відстежувати пересування борту.

Пілот також розповів, що всі ці проблеми були нетривалими та самоусунулися, щойно увімкнулося аварійне електропостачання наземної бази.

Раніше Фокус писав про те, чи може сильний снігопад викликати землетрус: що з'ясували вчені.

Теги по теме
ученые исследование Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом