Хвилі спеки спричиняють понад 150 000 смертей на рік
Хвилі спеки спричиняють понад 150 000 смертей на рік

Хвилі спеки спричиняють понад 150 000 смертей на рік

За оцінками, понад 150 000 людей щорічно помирають від спеки по всьому світу, і нове дослідження показує регіональні відмінності в смертності від спеки. У період з 1990 по 2019 рік більше 150 000 смертей у всьому світі були пов’язані з хвилями спеки щороку. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане сьогодні (14 травня) в PLOS Medicine Юмін Го з Університету Монаш, Австралія, та його колегами.

Хвилі спеки, періоди надзвичайно високої температури навколишнього середовища, які тривають кілька днів, можуть спричинити величезний термічний стрес для людського тіла. Дослідження раніше кількісно оцінювали вплив окремих хвиль спеки на надмірну смертність у місцевих районах, але не порівнювали цю статистику по всьому світу за такий тривалий період.

Методологія дослідження та аналіз даних

У новому дослідженні дослідники використовували дані Мережі спільних досліджень кількох країн і міст (MCC), які включали щоденні випадки смерті та температури в 750 місцях у 43 країнах. За допомогою даних MCC дослідники оцінили надмірну смертність від хвилі спеки в усьому світі в період з 1990 по 2019 рік і нанесли на карту різницю в цих смертях між континентами.

Протягом теплої пори року з 1990 по 2019 рік надмірна смертність, пов’язана з хвилею спеки, становила 153 078 смертей на рік, загалом 236 смертей на десять мільйонів жителів або 1% світової смертності. У той час як в Азії була найбільша оціночна кількість смертей, Європа мала найвищий показник з поправкою на чисельність населення – 655 смертей на десять мільйонів жителів. Значний тягар передбачуваних смертей спостерігався в південній і східній Європі, а також у регіоні між Північною Африкою, Аравійським півостровом і Південною Азією.

Регіональні відмінності в смертності від хвилі спеки

На національному рівні Греція, Мальта та Італія мали найвищий рівень надмірної смертності. Загалом, найбільший рівень смертності від хвилі спеки спостерігався в районах із сухим кліматом і доходами нижче середнього. Розуміння регіональної невідповідності смертності, пов’язаної з хвилями спеки, є ключовим для планування місцевої адаптації та управління ризиками щодо зміни клімату.

«Хвилі спеки пов’язані зі значним тягарем смертності, який змінюється в просторово-часовому відношенні по всій земній кулі за останні 30 років», – кажуть автори. «Ці висновки вказують на потенційну вигоду від дій уряду щодо покращення адаптації та стійкості сектора охорони здоров’я, враховуючи нерівність між громадами».

Подолання нерівномірного впливу хвиль спеки

Автори додають: «У контексті зміни клімату вкрай важливо вирішити проблему неоднакового впливу хвиль спеки на здоров’я людини. Це вимагає комплексного підходу, який не тільки бореться з безпосередніми ризиками для здоров’я під час хвиль спеки, але й реалізує довгострокові стратегії для мінімізації вразливості та нерівності. Стратегії включають: політику пом’якшення наслідків зміни клімату, плани дій щодо спеки (наприклад, систему раннього попередження про спеку), міське планування та зелену структуру, програму соціальної підтримки, охорону здоров’я та медичні послуги, освіту, а також залучення та участь громади».

Источник материала
loader
loader