17 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
FT: На Заході хочуть відродити атомну галузь за допомогою пенсіонерів
FT: На Заході хочуть відродити атомну галузь за допомогою пенсіонерів

FT: На Заході хочуть відродити атомну галузь за допомогою пенсіонерів

Західні атомні компанії намагаються повернути на роботу тисячі інженерів і фахівців, які вийшли на пенсію, щоб реалізувати «найбільшу хвилю нових проектів за останні десятиліття», пише Financial Times з посиланням на опитаних експертів, урядовців і самих пенсіонерів-атомників.

Як зазначає газета, зараз західні компанії, які будують нові реактори, прагнуть найняти десятки тисяч співробітників. FT пов'язує це з відродженням інтересу до низьковуглецевих технологій на тлі зміни клімату і називає ситуацію, що склалася, «срібним цунамі» пенсіонерів (терміном «срібне цунамі» прийнято називати тенденцію старіння населення Землі. — Прим.).

Серед країн, які прагнуть відродити свої атомні галузі, газета називає Індію, США, Францію, Велику Британію та Польщу. «Пенсіонери з багаторічним досвідом роботи мають попит після того, як золота ера галузі, що почалася наприкінці 1950-х років, поступилася місцем занепаду після чорнобильської катастрофи 1986 року», — зазначають автори статті.

Як розповів FT колишній інженер французького державного атомного оператора EDF 69-річний Жан-Марк Мирокур , наразі попит на фахівців атомників на кадри значно перевищує пропозицію, оскільки з'явилися конкретні програми відродження галузі. «Я любив свою роботу. <...> Ми знаємо, що є потреби, і було б соромно не поділитись нашим досвідом», — зазначив пенсіонер.

Крім Франції, зростання попиту на атомників спостерігається в США, де до 2030 року галузі знадобляться близько 55 тис. нових фахівців. FT пов'язує нинішній дефіцит кадрів із виходом на пенсію хвилі «бебі-бумерів». Так, за даними французької організації торгівлі Gifen, з 60 тис. нових співробітників на основні робочі місця в атомній енергетиці, які будуть потрібні Франції до 2033 року, половина необхідна для заміни людей, які йдуть на пенсію.

«Попит [на пенсіонерів-атомників] справді зріс», — заявила експерт з енергетики агентства Experconnect (спеціалізується на працевлаштуванні пенсіонерів) Марі-П'єр де Монтессю . За її словами, через багаторічне скорочення інвестицій в атомну галузь набір співробітників було заморожено, а навички пенсіонерів стали «на вагу золота».

Представники галузі у розмові з FT зазначили, що проблема найму персоналу може бути полегшена, якщо до неї прийдуть молоді люди, які стурбовані зміною клімату. Фахівці нагадали, що в атомній енергетиці немає шкідливих викидів. Так, керівник кафедри ядерної інженерії університету Мічігану Тодд Аллен зазначив, що в період з весни 2023 по 2024 рік набір студентів на його факультет підскочив майже на 50% — з 53 до 79 студентів. «Довгий час цифри з кожним роком ставали меншими. Тепер щось може змінитись», — зазначив він.

Источник материала
Поделиться сюжетом