2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У турецькому Ескішехірі відбулися заходи до 80-річчя депортації кримських татар
У турецькому Ескішехірі відбулися заходи до 80-річчя депортації кримських татар

У турецькому Ескішехірі відбулися заходи до 80-річчя депортації кримських татар

У турецькому місті Ескішехірі у межах заходів до 80-річчя депортації кримських татар відбулися багатотисячний хід і мітинг.

Учасники пройшли до залізничного вокзалу, що символізувало вивезення корінного населення Криму з півострова в 1944 році, повідомляє кореспондентка Укрінформу.

У мітингу взяли участь представники української, кримськотатарської, румунської, чеченської та інших діаспор, українські дипломати, представники Верховної Ради України, Меджлісу кримськотатарського народу, керівники міста Ескішехір та окремих його районів.

«Висловлюємо підтримку та повагу кримськотатарському народу та всім громадянам України, які залишаються вірними Українській державі та протистоять окупаційному режиму на тимчасово окупованій території Криму та інших окупованих територіях», - йдеться у спільній заяві учасників мітингу.

Вони також висловили особливу подяку воїнам ЗСУ, які боронять Батьківщину від російських загарбників.

«Так само, як 80 років тому за наказом Сталіна кримських татар вивезли з Батьківщини у вагонах для тварин і за одну ніч відправили на смерть, сьогодні за наказом Путіна людей викрадають і вбивають перед їхніми домівками, а тих, хто хоче поїхати до своїх хворих батьків, заарештовують і висилають. Тож геноцид триває і наростає», - заявив президент Кримської асоціації Ескішехіру Реджеп Шен.

У ході та мітингу в Ескішехірі взяли участь понад 2,5 тисячі осіб. Вони тримали українські та кримськотатарські прапори, закликали до звільнення Криму від російської окупації та покарання РФ за скоєні злочини.

«Злочин, вчинений проти кримськотатарського народу в 1944 році, повторюється знову страшними вбивствами та черговими депортаціями... Сьогодні десятки тисяч українців, кримських татар та представників інших національностей воюють за незалежність, відстоюючи наше право жити. Ми кажемо: вчора - Сталін, сьогодні - Путін, хто буде завтра? Ми зробимо все, щоб не було цього наступного злочинця. Ми повинні разом протистояти цьому злу і покарати його, інакше воно буде повторюватися ще з більшою силою», - заявив посол України в ТуреччиніВасиль Боднар, подякувавши Туреччині і її народу за підтримку України.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз наголосив, що «ніхто не забере у нас наш прапор».

«Росія - це терористична держава... Рано чи пізно ми повернемося в Крим. Ми покладемо на це всі наші сили. Крим - наша Батьківщина! Наша боротьба триває з допомогою України та світу», - сказав Чийгоз.

Учасники заходу прочитали молитву на вшанувавши пам'яті жертв депортації 1944 року, інших геноцидів радянської влади, а також загиблих у нинішній російсько-українській війні. Вони також помолилися за перемогу України та визволення Криму від російських загарбників.

Народний депутат України Микола Княжицький наголосив, що однією з перших ознак перемоги над російським загарбником має бути повернення Криму Україні.

В Ескішехірі з нагоди 80-річчя депортації відбулися рекордна за кількістю учасників хода та мітинг / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Віцеголова Української спілки в Анкарі Ірина Амбаркютюкоглу у коментарі Укрінформу зазначила, що кожна кримськотатарська родина має свою історію про депортацію 1944 року, про загиблих і зниклих безвісти. «Ці спогади залишаються на генетичному рівні. Це також нас єднає з кримськими татарами, бо кожен українець несе в собі пам'ять про голодомори, про утиски, про фізичне знищення українців Росією. Але разом ми - сила, і разом ми переможемо і знову повернемося в Крим», - переконана вона.

Представники кримськотатарських та українських спілок приїхали на мітинг в Ескішехір з Анкари, Стамбула, Бурси, Конії, Коджаелі, Ялови, Ізміру, Дюздже та інших міст.

Як повідомляв Укрінформ, у турецькому Ескішехірі відкрили Парк кримської культури.

Теги по теме
Крым Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом