16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Харкові пролунав десяток вибухів: перші подробиці
У Харкові пролунав десяток вибухів: перші подробиці

У Харкові пролунав десяток вибухів: перші подробиці

Харків перебуває під щільним обстрілом балістики з території країни-агресора РФ.

У четвер, 23 травня, у Харкові прогриміла серія вибухів. Перед цим у низці регіонів України було оголошено повітряну тривогу.

У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що повітряна тривога в Київській та Полтавській областях пов'язана з роботою ППО по розвідувальному БПЛА.

"Загроза застосування балістичного озброєння для північно-східних і східних областей Бєлгорода", - додали у ПС ЗСУ.

Карта повітряних тривог 23 травня 2024 року

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов закликав жителів перебувати в укриттях.

"Щонайменше п'ять ударів завдали окупанти. Залишайтеся в укриттях!", - написав він у Telegram.

Мер Харкова Ігор Терехов пізніше повідомив, що вибухів було близько десяти.

"Близько десятка вибухів у місті. Будьте в укриттях!", - написав він у Telegram.

Telegram-канал "Николаевский ванек" зазначає, що Харків, ймовірно, обстрілюють із С-300.

"Харків - під щільним обстрілом балістики з бєлгородської тупорилої республіки, попередньо С-300", - йдеться в повідомленні.

Обстріли Харкова країною-агресором РФ

Уночі 21 травня в Харкові прогриміли кілька вибухів. Окупанти вдарили "Шахедом" по одному з улюблених місць відпочинку городян.

За даними Повітряних сил ЗСУ, внаслідок протиповітряного бою тієї ночі було збито 28 "шахедів" в Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській, Черкаській, Херсонській та Кіровоградській областях.

Удень 22 травня російські окупанти знову вдарили по Харкову. Під ударом був Шевченківський район міста. Постраждали люди.

Нагадаємо, військовий аналітик Олександр Коваленко назвав терміни і цілі нових масованих ударів по Україні. Окупанти можуть використовувати для ударів літаки ТУ-95 і ТУ-22М3.

Скільки навчальних закладів на Харківщині пошкодила РФ

За даними Міністерства освіти і науки України, станом на 25 квітня 2024 року країна-агресор Росія пошкодила 31 заклад вищої освіти (загалом по Україні - 107) та 36 закладів фахової передвищої освіти (по країні - 137) у Харківській області.

Таким чином близько третини всіх пошкоджень вишів припадають на Харківську область. Загалом у регіоні 69 освітніх закладів зруйновано і 705 - пошкоджено, пише Гвара Медіа.

Найбільше серед вищих навчальних закладів міста постраждав Харківський Національний університет імені Василя Каразіна. В університеті майже повністю зруйновано п'ять об'єктів, ще 28 - зазнали руйнувань різного ступеня: два гуртожитки, три навчальні корпуси, спортивний комплекс. У багатьох будівлях університету пошкоджено дахи, фасади, вибито вікна та двері, внутрішні комунікації. Крім того, зруйновано багато унікального обладнання.

За попередніми розрахунками, для відновлення пошкоджених і зруйнованих навчальних корпусів, гуртожитків, матеріально-технічної бази університету імені Каразіна потрібно понад 4 мільярди гривень.

Источник материала
Поделиться сюжетом