Що таке низький глікемічний індекс та які продукти його мають
Що таке низький глікемічний індекс та які продукти його мають

Що таке низький глікемічний індекс та які продукти його мають

Глікемічний показує, як швидко кожен продукт може підвищити рівень цукру в крові в порівнянні з чистою глюкозою. Знаючи глікемічний індекс, можна побудувати рейтинг продуктів, які містять вуглеводи.

Це шкала від 0 до 100, у якій 100 – це глюкоза. За цим рейтингом продукти можна розбити на три категорії:

  • з низьким індексом 1 – 55;
  • із середнім індексом 56 – 69;
  • з високим індексом 70 та вище.

Користь їжі з низьким глікемічним індексом

В організмі людини не всі вуглеводи працюють однаково. Деякі викликають швидкий стрибок цукру в крові, інші працюють повільніше і підтримують нормальний рівень цукру. Якщо стежити за глікемічним індексом, це допоможе забрати стрибки. Такий підхід особливо важливий, якщо потрібно:

  • контролювати цукровий діабет;
  • схуднути або зберегти нормальну вагу;
  • планувати правильне харчування.

Дієта, побудована за глікемічним індексом, зазвичай передбачає харчування продуктами з низьким показником. Вони повільніше розщеплюються та викликають поступове підвищення рівня цукру в крові.

Список продуктів з низьким глікемічним індексом

Якщо ви задумалися про правильне харчування, важливо скласти раціон. Щоб ви довго не шукали, ми зібрали список продуктів із низьким глікемічним індексом.

Хліб:

  • Змішане зерно
  • Пшеничний хліб
  • Хліб на заквасці
  • Тортилья (цілісне зерно)

Крупа:

  • Вівсяні висівки
  • Овес

Зерна:

  • Ячмінь
  • Булгур
  • Локшина з бобів
  • Паста al dente, тверда
  • Бобове борошно
  • Кіноа
  • Рис (пропарений, перероблений)

Інші крохмалі:

  • Горох
  • Попкорн
  • Солодка картопля

Фрукти

  • Яблуко
  • Абрикос (свіжий, сушений)
  • Банан (зелений, незрілий)
  • Ягоди
  • Грейпфрут
  • Диня
  • Манго
  • Апельсин
  • Персик
  • Груша
  • Слива
  • Гранат
  • Чорнослив

Молоко, альтернативи та інші напої

  • Молоко (мигдальне; коров'яче – знежирене, 1%, 2%, цільне; соєве)
  • Йогурт (знежирений, 1%, 2%, цілісний; заморожений)

Альтернативи м'ясу

  • Печені боби
  • Нут
  • Квасоля
  • Сочевиця
  • Соєві боби
  • Дроблений горох

М'ясо, птиця та риба не мають ГІ, тому що не містять вуглеводів.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader