Припинення вогню в Україні без виведення військ РФ немає нічого спільного з миром - Кислиця
Припинення вогню в Україні без виведення військ РФ немає нічого спільного з миром - Кислиця

Припинення вогню в Україні без виведення військ РФ немає нічого спільного з миром - Кислиця

Будь-які пропозиції щодо мирного врегулювання в Україні, які передбачають припинення вогню без повного виведення російських військ з її території, не призведуть до стійкого та справедливого миру, оскільки країна-агресор скористається цією паузою для підготовки нового удару.

Про це у Брюсселі під час дискусії під егідою Української призми та Центру європейської політики (ЕРС) навколо імплементації Формули миру Президента Зеленського заявив постійний представник України при ООН Посол Сергій Кислиця, який доєднався до обговорення в режимі онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оголошення про припинення вогню без виведення російських військ немає нічого спільного з миром або справедливістю. Таке «перемир’я» може бути використане агресором лише для того, щоб акумулювати сили для подальшого наступу. Повчання на адресу України, щоб вона не вдавалася до ескалації цієї ситуації, не відповідають статті 51 Хартії ООН щодо права на самооборону, і еквівалентні вимогам, щоб жертва нападу не чинила спротиву навмисному вбивству», - наголосив Кислиця.

Він підкреслив, що під час дискусій із міжнародними партнерами українська сторона постійно наголошує на тому, що жодна країна світу не хоче повернення миру більше за Україну. Але цей мир має бути всеохоплюючим, справедливим та тривалим.

«Саме тому ми закликаємо всі країни, які поважають Хартію ООН та прагнуть миру, приєднатися до Саміту миру у Швейцарії. Ті країни, що мають власні пропозиції та справді прагнуть зупинити війну, можуть зробити внесок у досягнення цієї мети завдяки участі в Саміті миру. Мирна «рамка», що буде розроблена учасниками саміту, не буде ультиматумом для Росії. Вона має стати основою для досягнення миру. Росія, ймовірно, зможе взяти участь у другому саміті, який буде проведений у належний час, виходячи з її готовності повернутися до поваги до міжнародного права», - сказав український дипломат.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи означає відкритість України до мирних пропозицій третіх країн можливість внесення змін або модифікацій в Українську формулу миру, Кислиця наголосив, що головні принципи цього документу, що відповідають положенням Хартії ООН, мають буди дотримані, включаючи повагу до суверенітету країн та недоторканість кордонів. За його словами, шанси усього світу на краще майбутнє з дотриманням цих принципів зростають.

«Я ніколи не чув ані від українських лідерів, ані від моїх колег, що фундаментальні положення Формули миру, які спираються на резолюцію ООН, можуть бути змінені. Привабливість української Формули миру саме в тому, що вона повністю основана на Хартії ООН. І саме тому 141 з 193 країн рішуче проголосували за цей план», - сказав український дипломат.

Він нагадав, що голосування в рамках Генеральної асамблеї ООН щодо підтримки Української формули миру відбулося у лютому 2023 року, точно в той момент, коли невдовзі до голосування Китай висунув власні ідеї щодо мирного рішення. Втім, світ рішуче, в рамках Генеральної асамблеї, підтримав рамкові умови, які були представлені Україною.

«Тож я переконаний, що ми не маємо робити ставки на ситуацію, де ці фундаментальні принципи можуть бути змінені», - додав постійний представник України при ООН.

Він нагадав, що під час участі в засіданні Генеральної Асамблеї ООН Президент України Володимир Зеленський зауважив, що Українська формула миру може спрацювати не лише в Україні, але бути корисною для будь-якої країни світу, що опинилася у подібних обставинах. За словами Кислиці, наразі у світі тривають понад 50 різних конфліктів, при цьому конфлікт в Європі, російська загарбницька війна проти України, є найбільш драматичним моментом від часу утворення Об’єднаних Націй.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів більше 90 держав з усіх континентів.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом