Лікарі дають нові рекомендації щодо вітаміну D
Лікарі дають нові рекомендації щодо вітаміну D

Лікарі дають нові рекомендації щодо вітаміну D

Нова рекомендація ендокринологічного товариства рекомендує дітям, вагітним, дорослим старше 75 років і дорослим із переддіабетом перевищувати рекомендовану добову норму вітаміну D.

Здорові дорослі віком до 75 років навряд чи отримають користь від щоденного споживання вітаміну D, рекомендованого Інститутами медицини (IOM), і не потребують тестування на рівень вітаміну D, відповідно до нових клінічних практичних рекомендацій, виданих сьогодні ендокринного товариства. Для дітей, вагітних, дорослих старше 75 років і дорослих із високим ризиком предіабету рекомендації рекомендують добову норму вітаміну D, що перевищує рекомендовану МОМ.

Дебати навколо вітаміну D

Вживання вітаміну D і рівень вітаміну D в крові пов’язують із багатьма поширеними захворюваннями. Однак питання про те, чи знижує приймання вітаміну D ризик цих захворювань і який рівень вітаміну D у крові необхідний для покращення здоров’я, обговорювалися роками.

У цій новій настанові група експертів встановила рекомендації щодо використання вітаміну D і тестування рівня вітаміну D у здорових людей без встановлених показань до лікування або тестування вітаміну D. Настанова спиралася на клінічні випробування для розробки рекомендацій.

Публікація та призначення Керівництва

Рекомендації під назвою «Вітамін D для профілактики захворювань: клінічні практичні рекомендації ендокринологічного суспільства» були опубліковані в Інтернеті та з’являться в друкованому номері журналу The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) за серпень 2024 року, публікації Endocrine.

«Мета цієї настанови полягала в тому, щоб розглянути потреби у вітаміні D для профілактики захворювань у загалом здорової популяції без основних захворювань, які могли б поставити їх під загрозу порушення засвоєння або дії вітаміну D», — сказала Марі Демай, доктор медичних наук з Гарвардської медичної школи. і Массачусетська загальна лікарня в Бостоні, штат Массачусетс. Демай є головою комісії, яка розробила настанови. «Здорові групи населення, які можуть отримати користь від добавок вітаміну D у вищих дозах, — це люди віком 75 років і старше, вагітні люди, дорослі з переддіабетом, а також діти та підлітки віком від 18 років і молодше, але ми не рекомендуємо рутинний тест на рівень вітаміну D у жодній із цих груп. »

Ключові рекомендації

Основні рекомендації настанови включають:

  • Ми рекомендуємо відмовитися від добавок вітаміну D у дозах, що перевищують стандартні дієтичні норми споживання, рекомендовані МОМ для здорових дорослих віком до 75 років.
  • Ми визначили наступні групи населення, які можуть отримати користь від добавок, що перевищують споживання, рекомендоване МОМ, через потенціал зниження певних ризиків для здоров’я:
    • Діти та підлітки віком до 18 років — потенціал для профілактики аліментарного рахіту та зниження ймовірності респіраторних інфекцій.
    • Особи віком 75 років і старше — потенціал для зниження ризику смертності.
    • Вагітні — потенціал для зниження ризику прееклампсії, внутрішньоутробної смертності, передчасних пологів, пологів з малим терміном вагітності та неонатальної смертності.
    • Люди з переддіабетом — потенціал для зменшення прогресування діабету.
    • Дорослим віком 50 років і старше, які мають показання до приймання добавок або лікування вітаміном D, ми пропонуємо щоденну меншу дозу вітаміну D замість щоденної високої дози вітаміну D.
    • Ми рекомендуємо відмовитися від рутинного тестування рівня 25-гідроксивітаміну D у будь-якій із досліджуваних популяцій, оскільки специфічні переваги на основі цих рівнів не були виявлені. Це включає скринінг 25-гідроксивітаміну D у людей зі смаглявим кольором обличчя або ожирінням.

Обмеження поточних доказів

Незважаючи на те, що за останнє десятиліття кількість доказів щодо ролі вітаміну D у здоров’ї та захворюваннях зросла, комісія відзначила багато обмежень у наявних доказах. Наприклад, багато великих клінічних випробувань не були розроблені для деяких результатів, про які вони повідомляли, і досліджувані популяції мали рівень вітаміну D у крові, який більшість вважала б достатнім. Через недостатність доказів комісія не змогла визначити конкретні порогові значення 25-гідроксивітаміну D у крові для адекватності або цільових рівнів для профілактики захворювань.

Довідка: «Вітамін D для профілактики захворювань: клінічні практичні рекомендації ендокринного суспільства» 3 червня 2024 р., Журнал клінічної ендокринології та метаболізму (JCEM).

Источник материала
loader
loader