Дослідники виявили новий РНК-вірус в нейронах людини
Дослідники виявили новий РНК-вірус в нейронах людини

Дослідники виявили новий РНК-вірус в нейронах людини

Дослідники виявили Apocryptovirus odysseus, новий РНК-вірус, пов’язаний із серйозним запаленням у людей, інфікованих Toxoplasma gondii. Міжнародна група під керівництвом дослідників з Університету Торонто знайшла новий РНК- вірус, який, на їхню думку, пов’язаний зі звичайним людським паразитом.

Вірус під назвою Apocryptovirus odysseus разом із 18 іншими, тісно пов’язаними з ним, було виявлено за допомогою обчислювального скринінгу даних людських нейронів – зусилля, спрямоване на з’ясування зв’язку між РНК-вірусами та нейрозапальними захворюваннями. Вірус пов’язаний із серйозним запаленням у людей, інфікованих паразитом Toxoplasma gondii, що спонукало команду до гіпотези, що він загострює захворювання на токсоплазмоз.

«Ми виявили A. odysseus у нейронах людини за допомогою відкритої наукової платформи Serratus для пошуку понад 150 000 РНК-вірусів», — сказав Пурав Гупта, перший автор дослідження, нещодавній випускник середньої школи та нинішній студент університету Доннеллі Центру. для клітинних і біомолекулярних досліджень. «Serratus ідентифікує РНК-віруси з загальнодоступних даних, позначаючи фермент під назвою РНК-залежна РНК-полімераза, який сприяє реплікації вірусної РНК. Цей фермент дозволяє вірусу самовідтворюватися і поширювати інфекцію».

Дослідження нещодавно було опубліковано в журналі Virus Evolution.

Характеристики та шляхи передачі паразита

Паразит T. gondii широко поширений, інфікуючи, за оцінками, одну третину населення світу. Він може жити в будь-якому типі клітин, що не належать до крові, включаючи нейрони, утворюючи цисти всередині клітин. Паразит передається сусіднім клітинам, коли заражена клітина розривається.

Інфекції T. gondii часто залишаються непоміченими, оскільки вони призводять до симптомів лише в рідкісних випадках. Незважаючи на це, токсоплазмоз заслуговує на дослідження, враховуючи, наскільки він поширений і потенційні наслідки, які він може мати для вагітних жінок і тих, хто має ослаблений імунітет, сказав Гупта.

«Ми вважаємо, що вірус і паразит працюють рука об руку, щоб спричинити захворювання у людини-господаря, де вірус ховається всередині паразита, як солдат у троянському коні, щоб отримати доступ до мозку людини», — сказав Гупта. «Наше дослідження знаменує собою перший випадок, коли вчені пов’язали токсоплазмоз із вірусом».

Нещодавно виявлений A. odysseus міститься у двох гіпервірулентних штамах паразита T. gondii , названих RUB і COUGAR.

У Французькій Гвінеї задокументовано, що RUB викликає сильну лихоманку та органну недостатність, тоді як у Британській Колумбії показано, що COUGAR пов’язаний з очним токсоплазмозом – основною причиною інфекційної сліпоти. Дослідники виявили штами в різних географічних місцях у різний час, демонструючи їх потенційно широкий вплив.

Симптоми токсоплазмозу можуть посилюватися гіперактивованою імунною відповіддю людини. Паразит-носій вірусу викликає цей тип відповіді, коли імунна система відчуває чужорідну РНК вірусу.

Більш широкі наслідки та майбутні напрямки досліджень

«Група з 19 РНК-вірусів, які ми виявили, є сильними біомаркерами паразитарної інфекції», — сказав Артем Бабаян, головний дослідник дослідження та доцент кафедри молекулярної генетики в Центрі Доннеллі та медичному факультеті Темерті. «Тепер очевидно, що вірус A. odysseus може бути цінним маркером хвороботворних інфекцій, таких як важкий токсоплазмоз, у людей або інших тварин. Наступним кроком буде перевірити, чи це підвищує ймовірність того, що лікування вірусів паразитів може бути ефективним засобом лікування симптомів, які виникають через паразитарні інфекції».

Очікується, що зоонозні віруси, які інфікують інші живі істоти в нашому середовищі, щоб дістатися до нас, викликають більшість нових інфекційних захворювань у людей, зазначив Бабаян. «Це дослідження підкреслює важливість погляду не тільки на віруси, які інфікують людей, але й на розширений вірус», — сказав він.

Источник материала
loader
loader