Українці вважають, що війна заходить у глухий кут, проте не готові приставати на вимоги Москви – опитування
Українці вважають, що війна заходить у глухий кут, проте не готові приставати на вимоги Москви – опитування

Українці вважають, що війна заходить у глухий кут, проте не готові приставати на вимоги Москви – опитування

Українці вважають, що війна заходить у глухий кут, проте не готові приставати на вимоги Москви – опитування

Опитування української громадської думки демонструють стійкість, яка вражає аналітиків.

Майже половина українців вважає, що війна з Росією зайшла в глухий кут, але майже три чверті сказали, що вони «дуже впевнені» або «скоріше впевнені», що Україна «врешті-решт звільнить усі свої території». Про це йдеться у проведеному українською соціологічною дослідницькою компанією «Рейтинг» опитуванні на замовлення «Фонду Карнегі за міжнародний мир» (CEIP).

Як пише видання The Washington Post, це потенційно нереалістичне очікування, але воно передбачає неготовність здати землі, які зараз окуповані військами Москви.

Участь в опитуванні взяли 2000 людей у ​​всіх регіонах України, крім окупованих Росією територій. Не брали участь у ньому і ті українці, які виїхали за кордон з початком повномасштабного вторгнення. За даними соціологів, які проводили дослідження, похибка становить 2,2%.

Опитування було проведене в березні, невдовзі після того, як українські війська вийшли з Авдіївки.  Відтоді Росія почала новийнаступ на Харківську область і здійснила скромний, але помітний територіальний прогрес, який сповільнився після поновлень поставок американської зброї.

Загалом опитування, яке було опубліковано цього тижня, засвідчило сильну підтримку громадськістю військових зусиль, що тривають, і небажання прийняти основні вимоги Росії, які включають капітуляцію чотирьох регіонів південно-східної України.

За словами Еріка Кіарамелли, одного з головних дослідників CEIP, результати показали «значний ступінь національної єдності».

Близько 44% респондентів сказали, що вони вважають, що ані Україна, ні Росія не виграють у війні, тоді як 41% вважають, що виграє Україна, і лише 5% –  що виграє Росія.

«Очевидно, що настає втома від війни, що зрозуміло після двох з половиною років. Це призвело до більшої невизначеності щодо того, хто переможе, або як виглядатиме поле битви через рік чи два», – вважає Кіарамелла. 

Водночас, за його словами, ці погляди не трансформувалися у бажання поступитися ключовим вимогам Росії.

«Фактор стійкості дивним чином, але досі присутній», – наголосив він.

Однак ця стійкість може виявитися нереальною. Загалом 73% респондентів були або «дуже впевнені», або «скоріше впевнені», що Україна кінець кінцем звільнить усі свої території, а 59% сказали, що вірять, що війна триватиме менше року або упродовж одного-двох років.

Опитування також виявило нові разючі розбіжності між віковими групами: українці старшого віку більш оптимістично налаштовані щодо шансів України перемогти у військовому плані та менш готові шукати компромісу з Росією.

Більше половини респондентів старше 60 років — 54% — сказали, що Україна виграє війну, тоді як серед тих, кому від 18 до 25 років, у це вірять лише 31%. Приблизно 60% старшої групи вважають, що Україна не повинна вести переговори про мир з Росією, порівняно з 47% молодшої вибірки.

Цей результат свідчить про зміну ставлення, яке мало місце до вторгнення. Тоді українці старшого віку часто висловлювали більш проросійську позицію, натомість молоді українці були більш прозахідними та налаштованими на реформи, вважає Тетяна Скрипченко, дослідниця соціологічної компанії «Рейтинг». 

«Люди похилого віку змінили свої погляди. Вони вважають, що ми повинні боротися до кінця, вступати в НАТО і не йти на переговори», – зазначила Скрипченко. 

Хоча розкол поколінь посилювався з початку вторгнення, зараз він набагато гостріший, що за словами фахівчині, може спричинити певну соціальну напругу і потенційний соціальний конфлікт.

«Молоді хочуть жити своїм життям, а старші кажуть: «Ні, у нас війна», – додала вона.

Загалом близько половини респондентів вважають, що, що Україна повинна воювати, доки не звільнить всі свої території, включно з Кримом, який Росія анексувала у 2014 році. Інші мають менш амбітні погляди: 12% сказали, що Україна повинна воювати, доки не відкине російські війська до кордонів, що існували станом на лютий 2022 року – до повномасштабного вторгнення.

Результатине надто відрізняються від попередніх опитувань, однак вони виявили тенденції в українській громадській думці, які прискорилися упродовж війни, і це потенційно обмежить здатність президента Володимира Зеленського вести переговори.

«Загальний оптимізм українського суспільства є як перевагою, так і недоліком для українського керівництва. Він дозволяє Зеленському продемонструвати світові та росіянам, що за його спиною стоїть суспільство. І коли він прийматиме важке рішення щодо угоди, це стосуватиметься не лише його особисто. Це не війна Зеленського. За ним вся нація», — сказав Кіарамелла.

Водночас, за словами аналітика, серед багатьох українців, схоже, панують «нереалістичні очікування» того, що «може відбутися в найближчі один-три роки з військової точки зору». За його словами, надміру високі очікування можуть призвести до певного розчарування в майбутньому.

У той час як лідери НАТО готуються зустрітися у Вашингтоні наступного місяця на 75-й ювілейний саміт, більшість українців — 59% — сумніваються, що Україна отримає запрошення приєднатися до альянсу.

«Українці відчувають дедалі більший реалізм щодо можливості такої перспективи. Відтак, попри  те, що офіційна позиція уряду полягає в тому, що Украхна розраховує отримати запрошення,  більшість респондентів вважають, що це малоймовірно, і вважають, що слід розраховувати на власні сили. Вони розуміють, що їм знадобиться велика армія та величезні можливості, щоб упоратися з цією загрозою, яка не збирається залишати їхній кордон, і вони не шукають легкого виходу», — підсумував Кіарамелла. 

Ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні у липні, на якому оголосять про пакет безпекової допомоги Україні, ще більше віддалить нашу країну від членства. До такого висновку приходить оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чому Байден не бере Україну до НАТО».  

 

Источник материала
Поделиться сюжетом