Вчені вперше створили уявні образи за допомогою штучного інтелекту
Вчені вперше створили уявні образи за допомогою штучного інтелекту

Вчені вперше створили уявні образи за допомогою штучного інтелекту

Японським вченим вдалося створити перші в світі уявні образи об’єктів і ландшафтів на основі діяльності людського мозку за допомогою технології штучного інтелекту. Про це повідомляє Kyodo News.

Команда вчених змогла створити приблизні зображення плямистого леопарда з впізнаваним ротом, вухами, а також літак із червоними вогнями на крилах.

Технологія, яка отримала назву «декодування мозку», дозволяє візуалізувати перцептивний вміст на основі активності мозку та може бути застосована в медицині та соціальному забезпеченні.

Попередні дослідження показали, що зображення, які бачать люди, можуть бути реконструйовані на основі активності їхнього мозку, виміряної за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії або МРТ. При цьому вчені не змогли відтворити літери алфавіту.

На основі попередніх методів команда розробила технологію, яка кількісно визначає мозкову активність і дозволяє генеративному штучному інтелекту  малювати зображення в поєднанні з методами прогнозування для відтворення складних об’єктів.

Під час дослідження учасникам показали 1200 зображень об’єктів і ландшафтів із аналізом і кількісною оцінкою зв’язку між сигналами їх мозку та зображеннями за допомогою МРТ. Ці ж зображення були введені в генеративний штучний інтелект, щоб дізнатися їх відповідність активності мозку.

Згідно зі статтею, цю технологію можна використовувати для розробки комунікаційних пристроїв і для розуміння мозкових механізмів галюцинацій і сновидінь.

Зображення леопарда, яке показують суб’єктам дослідження, і зображення, реконструйоване генеративним штучним інтелектом за допомогою діяльності мозку.

Источник материала
Поделиться сюжетом